Nauka

“Nismo sreli vanzemaljce jer su mrtvi, a to isto čeka i nas”

Popularni fizičar na osnovu Fermijevog paradoksa smatra kako će se svaka civilizacija neizbježno samouništi kada dođe do određenog stepena razvoja, a na tom bi putu mogli biti i mi.

Brian Cox - Pinterest

Advertisements

Da li smo sami u svemiru? Da li ćemo otkriti inteligentniju vrstu od nas?

Ovo su pitanja koja muče brojne naučnike fokusirane na potragu za vanzemaljskim oblicima života, ali popularni fizičar Brian Cox smatra da na tako nešto ne moramo računati. On vjeruje da naša potraga neće uroditi plodom jer svaki inteligentni oblik života u konačnici uništi sam sebe nakon što se razvije. Osim što su inteligentni vanzemaljci vjerovatno već mrtvi, on misli da tako i nas čeka ista sudbina, piše “24sata“…

Među milijardama planeta u našoj galaksiji još nismo naišli na neki koji, osim našeg, ima inteligentan život. Cox je svoju tezu zasnivao na Fermijevom paradoksu. Fizičar se još 1950. pitao: Ako uzmemo u obzir starost i veličinu svemira u njemu bi morala postojati civilizacija naprednija od naše, pa zašto je još nismo otkrili?

Jedno od rješenja je da se te civilizacije jednom kad dostignu određen stepen razvoja samounište naprednim oružjem ili nekom prirodnom katastrofom. Cox je tu teoriju za “Sunday Times” dodatno razradio pojasnivši da nije moguće voditi svijet koji ima moć da se sam uništi i koji treba globalna rješenja koja će to spriječiti. Dodao je da je moguće da razvoj nauke i tehnologije neizbježno nadmašuje razvoj političkih stručnosti što vodi do katastrofe.

“I mi bi mogli ići u tom smjeru”, rekao je Cox.

I dok Cox i dio naučnika o svemiru imaju ovakav fatalistički stav, drugi će reći da se ne slažu s Fermijevim paradoksom jer smatraju da je Zemlja prva planeta na kojoj se razvio kompleksan život. Moderni ljudi prisutni su tek u posljednjih 200.000 godina i neki istraživači tvrde kako smo upravo mi ta napredna civilizacija u svemiru dok bi se druge mogle razvijati još milijardu godina.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh