Nauka

Zašto nikada ne smijete miješati alkohol i energetska pića

Jedan od najnovijih trendova među mladima je miješanje alkoholnih pića sa energetskim napicima. Iako istraživanje o efektima ovakovog kombinovanja nije veliko, nova studija pokazuje da je miješanje votke i Red Bull-a u odnosu na rum i Coca-Colu rizičnija kombinacija.

Energetska pica - Ljepota.ba

U studiji je učestvovalo 56 studenata starosti između 21 i 33 godine koji su podijeljeni u jednu od četiri grupe: jedna grupa je pila alkohol, jedna grupa je pila energetski napitak, jedna grupa je kombinovala alkohol sa energetskim pićem, i posljednja grupa je pila placebo piće. Istraživači su zatim analizovali ponašanje učesnika koristeći zadatake koji mjere koliko brzo čovjek može izvršiti i suzbiti određene radnje nakon konzumiranja ovih pića. Učesnici su takođe prijavljivali svoja osjećanja stimulacije, sedaciju, oštećenja i nivo intoksikacije.

Cecile A. Marczinski, docent psihologije sa “Northern Kentucky University” i prvi autor studije, izjavio je:

“Naša studija je kreirana da pokaže da se kombinacija alkohol / energetsko piće farmakološki razlikuje od samog alkohola i da povećava rizik za zdravlje”, piše “Lekarinfo“…

Iako studija nije pokazala razlike u nivou oštećenja kod ljudi koji su pili kombinaciju alkohol / energetski napitak u odnosu na one koji su pili samo alkohol, studija je pokazala povećani osjećaj stimulacije kod ispitanika koji su pili kombinaciju alkohol / energetsko piće. Ovo sugeriše da konzumacija alkohola i energetskog pića zajedno može povećati rizik po zdravlje.

“Otkrili smo da je energetski napitak mijenja reakciju alkohola kod konzumenta u odnosu na konzumenta koji piju samo alkohol… “, rekao je Marczinski, te dodao:

“Konzumenti kombinacije alkohola / energetski napitak su više stimulisani u odnosu na one koji piju samo alkohol. Dakle, potrošnja energetskih napitaka u kombinaciji s alkoholom predstavljaju rizičan scenario za konzumente zbog ovog povećanog osjećaja stimulacije i visokog nivoa impulsivnosti.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh