Nauka

NADA ZA OBOLJELE OD MULTIPLE SKLEROZE STIŽE IZ RUSIJE: Tim biologa Ruske akadamije nauka napravio…

Tm biologa iz Instituta za bioorgansku hemiju (IBH) Ruske akademije nauka napravio je vakcinu koja bi mogla omogućiti liječenje multiple skleroze, teške neurodegenerativne bolesti, navodi se u članku objavljenom u magazinu “Neurotereapeutiks”.

multiplaskleroza - Doznajemo

“Bez obzira na rasprostranjenost multiple skleroze, ne postoji idealan lijek i većina lijekova izaziva nuspojave. U Rusiji se većina lijekova kupuje u inostranstvu i samo jedan od najpopularnijih lijekova nas košta više od tri milijarde rubalja (41,6 miliona eura) godišnje. Očigledno je da je za rješavanje socijalnih i ekonomskih problema potrebno da se napravi visokokvalitetan domaći lijek, na čemu trenutno radimo”, izjavio je Aleksej Belogurov sa IBH-a, prenosi “RTRS”…

Nakon pojave multiple skleroze imuni sistem počinje da uništava mijelin, od kojeg se sastoji izolacioni omotač nervnih vlakana. Bez mijelina nervi lošije prenose signale i počinju da “zaostaju”, što dovodi do različitih posljedica, od blaže ukočenosti do paralize ekstremiteta, ili sljepila. Postojeće metode liječenja multiple skleroze uništavaju imuni sistem pacijenta, čineći ga podložnim infekcijama.

Belogurov i njegove kolege napravili su novi lijek za multiplu sklerozu, koji nema takve sporedne efekte i koji je prošao kroz dvije faze kliničkih ispitivanja, upotrebom tzv. lipozoma, navodi se u članku.

Oni predstavljaju mikroskopske kuglice tečnosti okružene ‘nanooklopima’ od sintetičkih molekula masti, koji se postepeno raspadaju kada dođu u tijelo. Slične “nanobombe” naučnici koriste u eksperimentima za isporuku antitijela i posebno agresivnih lijekova za ćelije raka.

U ovom slučaju lipozomi sadrže fragmente mijelina, od kojih jedan ima terapeutski efekat u ranim stadijumima bolesti, a druga dva sprečavaju razvoj patologije u stadijumu remisije. Eksperimenti sprovedeni na pacovima pokazali su da se ovi lipozomi efikasno bore sa posljedicama razvoja multiple skleroze, uzrokujući da imuni sistem prekine uništavanje mijelina.

“Naše vakcine testirane su na zdravim volonterima i bolesnicima sa multiplom sklerozom u pet velikih nacionalnih centara na teritoriji Rusije. Otkrili smo da se lijek dobro podnosi i ima vrlo malu vjerovatnoću za razvoj komplikacija”, zaključio je Belogurov.

Prestaje da se sačekaju rezultati završne faze kliničkih ispitivanja koja bi trebala omogućiti da novi lijek počne da se primjenjuje u kliničkoj praksi za liječenje multiple skleroze.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh