Nauka

NASA objavila oglas za kolonizatore Marsa

“BUDI MARSOVAC!” tako, neobično slikovito za NASA-u, ova svemirska agencija poziva zainteresovane da postanu kolonizatori Marsa.

Mars - Nezavisne.com

“U budućnosti Mars će trebati sve vrste istraživača, poljoprivrednika, nadzornika, učitelja… a više od svega TEBE! Pridruži nam se na putovanju na Mars dok istražujemo robotima kako bismo jednog dana poslali ljude!”

NASA je za svoju akciju izradila niz postera koji prikazuju astronaute, tačnije kolonizatore Marsa u svemirskim odijelima tokom raznih faza i poslova kolonizacije, piše “Express“…

Posteri su izrađeni u retro stilu SF-stripa i ilustracija SF romana iz 50-ih ili 60-ih godina prošlog vijeka. Prvi posteri izrađeni su još 2009. za potrebe izložbe u Kennedyjevu centru, ali su sad po prvi put javno dostupni.

“Penji se najvećim kanjonom u Sunčevom sistemu, Valles Marinerisom na Marsu, gdje možeš uhvatiti plavi zalazak u sumrak i vidjeti dva Marsova mjeseca, Fobos i Deimos, na noćnom nebu”, stoji na NASA-inoj stranici. Poziv na kolonizaciju Marsa dakako da je prvenstveno popularizacionog karaktera, jer se prva ljudska misija na taj planet planira tek 2030. godine.

Tako da bi prva selekcija kandidata za selekciju mogla uslijediti tek za koju deceniju. Kampanja je, međutim, smišljena jako zgodno, u maniri turističkog poziva, u dijelu koji se tiče uzbuđenja i egzotičnih predjela, te poziva na mobilizaciju u stilu Uncle Samovog postera “I want You!” kojim je vojska SAD-a pozivala u oba svjetska rata.

“Nadaren si za vrtlarstvo? Onda je ovo za tebe. U svemiru možeš uzgajati paradajz, leću, grašak, rotkvicu, baš kao što bi to činio i u svom ljetnom vrtu”, navodi se u jednom od propagandnih blokova, očito i obrazovnog karaktera, jer u nastavku stoji da je poljoprivreda u svemiru bitna kako bi kolonizatori mogli preživjeti.

Za svakoga se nađe po nešto. Noćne ptice mogu računati na noćne radne smjene, na planetu na kome mogu vidjeti tokom jednog dana, ne po jedan izlazak i zalazak Fobosa, nego čak dva.

Oglasi posebno pozivaju na učenje o Marsu i njegovim prirodnim satelitima, a svojevrsni poziv na obrazovanje je i “poziv” svima s posebnim talentima, bilo da se radi o nekome ko će u ekstremnim uslovima Marsa jednog dana hitno popravljati antenu ili će graditi stanicu na Fobosu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh