Nauka

U Postojnskoj jami čudo prirode: Izleglo se već 13 beba-zmajeva

Dvije sedmice nakon što se u zatamnjenom akvariju Postojnske jame izlegla prva beba-zmajček, kako Slovenci od milja zovu čovječje ribice, prvi zabilježeni porođaj tog tajanstvenog vodozemca u umjetnim uslovma se uspješno nastavlja, pa je u bazenu sada već 13 ličinki, a očekuje se da će ih se iz preostali jajašaca razviti još desetak, objavili su u srijedu slovenski biolozi čija ekipa brižno prati događaj.

čovječija ribica - Index

Bude li sve išlo po planu, prva ličinka Proteusa koja je došla na svijet uskoro će se početi sama hraniti i više neće biti ovisna od žumanjka u trbušnoj ovojnici, piše “Index“…

Za nju i sve ostale ličinke koje se budu razvijale već je pripremiljena posebno prilagođena hrana, saopštili su stručnjaci.

No, biologe zabrinjava loše stanje vode u Postojnskoj pećini koju dovodi rijeka Pivka što ponire u jamu i opsigurava vodu za tamošnji živi svijet.

Svako hemijsko onečišćenje, poput pojave hlora i fosfata u podzemnim vodama može za tako osjetljiva podzemna bića kao što je čovječja ribice biti kobno, upozorili su.

Od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog mjeseca izlegla izolovana ženka preživjelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti ličinke, što bi bilo pravo čudo, navode stručnjaci.

U prirodnim se uslovima od 500 izleženih jaja uspješno u novu čovječju ribicu razviju samo dva primjerka, kažu neke teorije. Usto, tajnovita slijepa životinjica bijele boje pari se samo jednom u deset godina.

No, o svemu se malo zna jer proces razmnožavanja i leženja mladunaca nikada dosad nije zabilježen u prirodnim uslovima niti se mogao ponoviti u umjetnim, što je zahvaljujući tehnologiji sada moguće, ističu biolozi.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh