Nauka

ŠTA SE DOGAĐA: Sunce više ne izlazi na istom mjestu, Zemljina os se promjenila!

Inuiti su domorodačko pleme Eskima koje živi na kanadskom Arktiku, Grenlandu, Sibiru i Aljasci…

Sunčev sistem - Novi-svjetski-poredak.com

Njihovi starosjedioci su pisali Nacionalnoj administraciji za svemir i aeronautiku (NASA) da im kažu da se Zemljina os pomakla. Oni ne vjeruju da emisije ugljičnog dioksida uzrokuju klimatske promjene, piše “Riseearth”.

Starosjedioci Inuita primjećuju klimatske promjene po topljenju ledenjaka, propadanju kože tuljana zbog opekotina i nestajanju leda. Oni vjeruju da su promjene na nebu odgovorne za klimatske promjene, prenosi “Novi svjetski poredak“…

Starosjedioci kažu da Sunce više ne izlazi na istom mjestu, da su dani topliji i da duže traju.

Zvijezde i Mjesec su također na drugačijem mjestu na nebu i to utiče na temperaturu. Inuiti se oslanjaju na položaj Mjeseca i zvijezda kako bi preživjeli pošto oni pola godine žive u mraku.

Starosjedioci kažu da više ne mogu predvidjeti vremenske prilike kao ranije. Oni primjećuju da topli vjetrovi mijenjaju snježne obronke, te im je mnogo teže da se orijentišu. Sve je više polarnih medvjeda, te se događa da oni zalutaju među naselja Inuita.

U aprilu 2011. godine, CNN News je prenio da je potres pomakao glavni otok Japana za 2,5 metra i poremetio Zemljinu os, citirajući geofizičara Kenneth Hadnata. Također je navedeno da je Zemljina os pomaknuta za skoro 10 centimetara, prema procjenama Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju u Italiji.

Astronomi se slažu da je došlo do pomicanja rotacione osi Zemlje, ali i da je bilo suptilnih polarnih promjena osi u proteklih 10 godina.

Ta pomicanja uzrokuje pomicanje kontinenata, pošto se Sjeverni pol pomiče 10 cm južno svake godine u proteklih 100 godina.

Tim istraživača sa Univerziteta u Teksasu je koristeći NASA-in satelit GRACE otkrio da se normalno pomicanje Sjevernog pola na jug promijenilo 2005. godine i da se on od tada kreće istočno. Oni su primijetili promjenu od 1,2 metra od 2005. do 2013. godine.

Njihov zaključak je da su pomicanje uzrokovale klimatske promjene, koje nastaju zbog globalnog zagrijavanja.

Inuiti naseljavaju najdalje sjeverne dijelove kanadskog Arktika već vijekovima. Područja koja naseljavaju se stalno nalazi pod ledenim omotačem.

Oni pola godine žive na danu, a pola godine u mraku. Oni su nomadski narod, žive u šatorima od kože karibua kada je toplo, a u igloima zimi.

Inuiti su podgrupa naroda poznatog kao Eskimi, što u prevodu znači “oni koji jedu sirovo meso”. Oni govore puno različitih dijalekata koji imaju isto porijeklo. Uglavnom love hranu na Arktiku za opstanak.

Oni pecaju, love morske sisavce poput tuljana i morževa, ali i kopnene sisavce poput arktičkog zeca ili karibua. Oni uglavnom jedu samo sirovo meso jer bilja gotovo uopšte nema na Arktiku.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh