Nauka

Nauka pokazala da nas trčanje čini pametnijima, doslovno nam stvara nove neurone u mozgu

Naučnici kažu da je trčanje dobar način i za rješenje onoga što vas tišti…

Trčanje - Arhiva

Advertisements

Idete trčati kada god morate razbistriti misli, kad morate posložiti emocije koje su se otele kontroli ili jednostavno želite rezimirati sve što vam se taj dan događalo. Potpuno ste u pravu i činite dobro, piše “Telegram“…

Naučnici kažu da je trčanje dobar način za rješenje onoga što vas tišti. Prema New York Magazineu, naučnici su identifikovali čvrstu vezu između aerobnog vježbanja i kognitivne bistrine.

Dokazali su i da aerobno vježanje pobija teoriju da naš mozak ne može stvarati nove neurone u odrasloj dobi. Aerobno vježbanje stvara nove neurone. Ove se nove stanice pojavljuju u hipokampusu, a to je dio mozga povezan sa učenjem i memorijom.

Trčanje potiče vrludanje misli

Osim toga, trčanje povećava protok krvi u frontalnom korteksu što bi moglo objasniti bistrinu uma poslije dobrog trčanja. Isto područje mozga povezano je sa upravljanjem emocijama što znači da ako ste ljuti, tužni ili frustrirani, tridesetminutno trčanje će pomoći.

“New York Magazine” dalje piše da postoji još jedna korist od dobrog trčanja. Ono nam omogućava da nam misli vrludaju što je izuzetno važno. Psiholozi ovo zovu “sanjanje danju”, pa ako i morate koju rečenicu pročitati tri puta jer vam je pažnja oslabila, nije važno ako nam je to preusmjerenje pažnje omogućilo precizniju memoriju ili donijelo rješenje neke nezgodne situacije.

Ako se želite malo ispuhati, riješti problem, barem promisliti o njemu ili samo poboljšati memoriju, svakako je savjet da trčite.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh