Nauka

Naučnici otkrili zašto je nestala civilizacija Maja

Analize pepela su pokazale da se doba iz kojeg on potječe podudara sa tzv. majanskim “jazom”, vremenom kad nema dokaza o njihovom postojanju

Maje - Faktor

Naučnici misle da je erupcija vulkana “El Chichon” u Mexicu kriva za nestanak civilizacije Maja.

Holandski tim je istraživao nanose pepela, nakon čega su otkrili da se doba iz kojeg on potječe podudara sa tzv. majanskim “jazom”, vremenom kad nema dokaza o njihovom postojanju, piše Faktor.

Period tokom kojeg su civilizaciju Maja drmala politička nestabilnost i kulturni preokret, doveo je do toga da napuste veliki dio svoje ravničarske zemlje.

Ostaci sumpornih “šiljaka”, koje su naučnici proučavali, otkrili su da je postojala i velika erupcija u tom podneblju, upravo u vrijeme majanskog “jaza”.

Kees Nooren s Univerziteta u Utrechtu tvrdi da je riječ o vulkanu “El Chichon” koji je zbrisao majansku civilizaciju, natjerao ih na bijeg i stvorio “jaz”. Njegovo istraživanje se bazira na proučavanju ostataka pepela koje se nalaze na nekadašnjim majanskim ravničarskim posjedima.

Tefra, materijal svih tipova i veličina koji je izbačen iz vulkana, prema mišljenju ovog tima naučnika, hemijski se može povezati s materijalom iz 1.200 metara visokog vulkana “El Chichon”.

Tim stručnjaka je uzorke sakupljao iz jezera Tuspan i rijeke Usumasinate. Na osnovu istraživanja otkrili su da se na ovom podneblju desila velika erupcija baš u vrijeme kad su Maje bile pred slomom, i ubrzo kad je došlo do njihovog nestanka i kraha.

– Da li je “El Chichon” vulkan zaista uzrok nestanka drevne civilizacije, zahtijeva još brojne hemijske analize, koje bi tek trebalo uraditi – kaže Matthew Toohey iz Centra za okeanska istraživanja u Njemačkoj.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh