Nauka

Zmijski otrov lijek protiv Alzheimerove bolesti?

Toksična supstanca zmijskog otrova razbija proteine koji su glavni krivac za Alchajmerovu bolest, rezultati su najnovijih istraživanja, piše Daily Mail.

Alzheimerova bolest - Krenizdravo.com

Naučnici već dugo pokušavaju da nađu način da se riješe naslaga koje uzrokuju ovu bolest. Nova studija sada otkriva da se rješenje, u stvari, sve vrijeme “motalo oko njihovih nogu”., piše Radiosarajevo.

Zmijski otrov pomaže u razbijanju amiloidnih naslaga u mozgu, za koje se vjeruje da uzrokuju demenciju. Molekul u zmijskom otrovu aktivira enzime u mozgu koji pomaže da se eliminiše ovaj toksični protein, rekli su istraživači sa Univerziteta Monaš u Melburnu. Ovo otkriće moglo bi da vodi novim terapijama kojima bi se spriječio Alchajmer u ranijoj fazi i u daljem napredovanju.

Vjeruje se da toksični protein zvani amiloid beta igra ulogu u pojavi Alchajmera. Kod zdravih osoba enzimi degradiraju ili razgrađuju amiloid beta dok se formira, ali kod pacijenata sa Alchajmerom ti enzimi nisu u stanju da adekvatno djeluju.
Ta nesposobnost uzrokuje da se toksični protein akumulira, formira naslage koje izazivaju demenciju. Naučnici traže lijek koji može da stimuliše te enzime kod ljudi. Amiloidne naslage počinju da se akumuliraju kod ljudi u ranim fazama demencije. Naučnici su analizirali otrov nekoliko vrsta zmija i pronašli molekul koji može da pojača aktivnost dva enzima koji razgrađuju naslage.

Molekul je pronađen u otrovu zmija u Južnoj i Centralnoj Americi, nakon čega je tim razvio sintetičke verzije tog molekula. Testovi su pokazali da sintetički molekul ima iste efekte kao prirodna verzija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh