Nauka

Kamen od 250 tona već 1.300 godina prkosi gravitaciji

Ovaj ogroman kamen se nalazi na nizbrdici i vijekovima prkosi gravitaciji. Ukoliko se ne bojite izazova, sedenje u njegovoj senci će vas svakako zabaviti, piše “National Geographic“.

Kamen - Kurir.rs

„Krišnina puter lopta“ ili „Kamen nebeskog boga“ kako ga lokalno stanovništvo zove već preko 1,300 godina stoji pod uglom od 45 stepeni na nizbrdici pored grada Mahabalipuram, u indijskoj državi Tamil Nadu.

Zbog ugla pod kojim stoji, kamen izgleda kao da će se svakog momenta skotrljati nizbrdo. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da su svi pokušaji da se kamen pomjeri sa tog mjesta bili uzaludni.

Zbog položaja koji zauzima, kamen predstavlja veliku turističku atrakciju, ali i izazov lokalnom stanovništvu i najhrabrijim mještanima koji vole da sjede i fotografišu pod njim.

Prema hinduističkom predanju, bog Krišna je kao mali toliko volio da jede puter da ga je često krao iz tegle izvlačeći kuglice putera rukama, te je ovaj neobičan kamen okruglog oblika upravo zbog toga i nazvan Krišnina puter lopta.

1460990566-889355

Dok stanovništvo Mahabalipurama vjeruje da su bogovi spustili kamen na to mjesto kako bi dokazali svoju snagu i moć, ima i onih koji vjeruju da su vanzemaljci umješali prste i postavili kamen. Ipak, naučnici se slažu da je ovde riječ o prirodnoj formaciji.

Međutim, geolozi nisu saglasni sa naučnicima tvrdeći da je oblik kamena toliko specifičan, te da vjerovatno nije dobijen prirodnom korozijom tla.

Kralj Narasimhavaran koji je vladao u oblasti Palava, u južnoj Indiji, od 630. do 668. godine nove ere bio je prvi koji je želio da pomeri kamen, ali ni njemu a ni mnogima poslije njega to nije pošlo za rukom. Guverner Madrasa Artur Lavli je 1908. godine takođe pokušao da pomjeri kamen uz pomoć sedam slonova, ali ni on nije uspio u tome, prenosi “Kurir“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh