Nauka

Rođeni prvi kučići iz epruvete

U SAD su rođeni prvi štenci iz epruvete. To je prvi slučaj nekon nekoliko decenija bezuspješnih pokušaja vještačke oplodnje.

Psi iz epruvete - Fokus.ba

“Kod skoro svih drugih domaćih životinja, pokušaji vantjelesne oplodnje su uspjeli bez većih problema, no reproduktivni sistem kod pasa je sasvim drugačiji nego kod drugih sisara”, objašnjava Alex Travis, profesor reproduktivne biologije na Veterinarskom fakultetu, na Univerzitetu Cornell College., piše Fokus.

U članku objavljenom u srijedu u časopisu “PLOS One”, Travis i njegov tim, usadio je 19 embrija u maternicu ženke. Ti embriji produkt su tri različita sparivanja, dva sa lovačkim psima i jednog sa koker španijelom i lovačkim psom. Krajnji rezultat: sedam zdravih štenaca.

“Kučići su rođeni još u julu i potpuno su zdravi”, izjavio je profesor Travis.

Da bi došli do ovog do uspjeha u ovom poduhvatu, naučnici su pred sobom imali dva izazova.

“Prvo, spermiji psa su prilično izbirljivi. Ako pokušate sa oploditi jajašce s njima, to neće ići. Trebaju proći proces inkubacije i razvoja u reproduktivnom traktu ženke, prije nego što postanu sposobni za oplodnje”.

“Drugo, kada ženka oslobađa jajašca iz jajnika, ona imaju tendenciju da su prilično nezrela u usporedbi s onima drugih sisavaca”, kaže Travis.

Istraživači su otkrili da ako ih se uzme nekoliko dana kasnije nego obično, šanse za oplodnju rastu.

Za ženku su izabrali lovačkog psa, jer je to pasmina s povećom maternicom.

Ovaj uspjeh otvara mogućnost za očuvanje nekih vrsta ugroženih pasa kao i mogućnost, uz neke genetske modifikacije, sprečavanja nasljednih bolesti kod pasa. Ali i kod ljudi. Jer, psi dijele niz genetskih bolesti s ljudima, kao što su razne vrste raka i dijabetesa.

Inače, prva beba rođena vještačkog oplodnjom, rođena je 1978. godine u Velikoj Britaniji gdje je ustanovljena ta medicinska tehnika.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh