Nauka

Ozonska rupa iznad Antarktika rekordno se proširila

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je da je ozonska rupa iznad Antarktika 2. oktobra bila veličine 28,2 miliona kilometara kvadratnih.

Atmosfera - Svjetlo.com

Ozonska rupa iznad Anktartika ove godine je proširena u rekordnoj mjeri te je iznosila 28,2 miliona kilometara kvadratnih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je kako se ozonska rupa iz godine u godinu mijenja te da se ove godine zbog loših vremenskih uvijeta proširila u neočekivanoj rekordnoj mjeri.

Naglašeno je kako se ozonska rupa ponekad znatno smanji, no ona je 2. oktobra bila veličine 28,2 miliona kilometara kvadratnih.

Naučnik iz WMO-a Geir Braathen kazao je kako ozonska rupa nastavlja predstavljati ozbiljan problem s kojim treba biti posebno oprezan.

Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi. Prvi puta su otkrivene 1970-tih godina i to na južnoj hemisferi.

Ozonski sloj je dio stratosfere na visini od 12 do 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je čovjek uzrok toga.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh