Nauka

Za sve je “kriva” malarija: Naučnici slučajno otkrili lijek za rak

Naučnici su slučajno došli do velikog otkrića u liječenju raka.

Ljudske ćelije - Telegraf.rs

Naučnici su kombinirali djelić proteina, koji se koristi u vakcini protiv malarije, sa toksinom, koji se može položiti u ćelije. Nakon toga toksin se ispušta u ćeliju koju na kraju uništava.

Shvatili su da se protein malarije uvijek hvata za isti ugljikohidrat. Upravo sličnost te dvije stvari može napraviti veliku razliku u liječenju raka. U liječenju malarije ugljikohidrat omogućava da placenta raste brzo. Tim koji stoji iza istraživanja objasnio je da se ista stvar dešava kod tumora. Parazit malarije se hvata za ćelije oboljele od raka na isti način kao i za placentu, što znači da ih ubija, piše Faktor.

Ovo nije prvi put da je uočena sličnost između placente i tumora.

Decenijama naučnici traže sličnosti između placente i tumora. Placenta je organ koji za nekoliko mjeseci naraste od nekoliko ćelija do težine od kilograma. Ona pruža embriju kisik i hranu u relativno stranom okruženju. Tumor radi to isto – rekao je Ali Salanti sa Univerziteta u Kopenhagenu, piše “The Independent”.

Ovo otkriće već je testirano na miševima, a testiranje na ljudima bit će rađeno u naredne četiri godine. Problem može biti to koliko ljudsko tijelo može tolerirati protein malarije.

Optimističnoi smo jer protein malarije se hvata za ugljikohidrat koji se jedino nalazi u placenti i tumorima – pojasnio je Salanti.

Kada su u pitanju miševi njima su ubrizgana tri oblika ljudskih oboljenja. Non-Hodgkinov limfom je sveden na četvrtinu svoje veličine, rak prostate je potpuno uklonjen kod dva od šest miševa, dok je pet od šest miševa sa rakom kostiju koji je metastazirao, ostalo živo, za razliku od kontrolne grupe miševa koji su svi umrli.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh