Nauka

Naučna otkrića: Muškarci i žene ne osjećaju bol podjednako, žene više pate

Grupa naučnika iz Kanade i SAD-a uradila je niz eksperimenata kojima je utvrdila da mužjaci i ženke miševa imaju različito iskustvo bola i tvrde da bi to moglo biti epohalno otkriće za ljekarski tretman hronične boli kod muškaraca i žena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bol u stomaku - Alternativainformacije.com

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Nature Neuroscience“, a na njemu su radili eksperti sa kanadskog Univerziteta McGill, pedijatrije SickKids i američkog Univerziteta Duke.

Naučnici tvrde da organizmi mužjaka i ženke miša bol percipiraju različitim ćelijama

Ukazujući na različitost osjećaja bola među spolovima, naučnici upozoravaju da bi se moglo ispostaviti da je cijelo shvatanje medicine do sada bilo nepotpuno jer su sva istraživanja u vezi tog problema u proteklih 15 godina rađena isključivo sa miševima mužjacima.

„Istraživanje je pokazalo da muškarci i žene imaju različitu osjetljivost na bol i da je ona znatno izraženija kod žena, zbog čega one više pate, a do sada je pretpostavljano da nema razlika u osjećaju bola među spolovima“, kazao je jedan od istraživača Jeffrey Mogil.

Hronična bol je rastući problem u svijetu, a naučnici tvrde da više od 100 miliona Amerikanaca ima taj problem, što je znatno više u odnosu na broj osoba koje pate od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma.

Ovo otkriće bi moglo biti korisno i za farmaceutske kompanije da proizvedu efikasnije lijekove za ženski dio populacije jer su dosadašnji lijekovi proizvođeni na bazi istraživanja muške percepcije bola.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh