Nauka

“Vanzemaljci znaju da postojimo”

Na konferenciji astrobioloških nauka u Čikagu bivši NASA-in astronaut Džon Grunsfeld izjavio je da promjene koje je na Zemlji načinio živi svijet za vanzemaljce predstavljaju više nego očigledan dokaz njegovog postojanja.

Vanzemaljci - Ilustracija/B92

Međutim, Grunsfeld nije mislio na zelene Marsovce, kakvi se obično mogu vidjeti u holivudskim filmovima.

Šira naučna zajednica pod terminom “vanzemaljac” podrazumijeva čak i najmanje, jednoćelijske organizme, koji se ne mogu opaziti golim okom.

“Ako u svemiru ima inteligentnog života, njegovi pripadnici svakako će znati da smo ovdje. Mi stvaramo atmosferske potpise koje bi zasigurno svaki veći teleskop sa daljine od 20 svijetlosnih godina uspio da uoči”, izjavio je Grunsfeld, sada saradnik administrator u direktoratu za Naučne Misije pri glavnom centru NASA-e u Vašingtonu, prenosi “B92“.

On je rekao nakon što je tim škotskih naučnika pronašao dokaze o prisustvu gasa metana na Marsu, koji ukazuje na moguće postojanje živog svijeta na crvenoj planeti. Vodeći istraživač sa Univerziteta Aberdin izjavio je da bi ova supstanca mogla da predstavlja izvor hrane za organizme koji naseljavaju Mars.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh