Nauka

NASA OBJAVILA UŽASNE PODATKE: 2015. bit će najtoplija ikad zabilježena!

Izgleda da će 2015. biti rekordna po globalno visokim temperaturama. NASA-ini najnoviji podaci globalne temperature pokazuju da će ovogodišnja temperatura biti 0,71°C iznad dugoročnog prosjeka, a prvih pet mjeseci su bili najtopliji ikad zabilježeni.

Vrućina - Net.hr

Ovo je dokaz da priče o usporavanju, ili pak potpunom prestanku globalnog zatopljenja nisu točne, piše Net.

Rast temperatrura najbolje demonstrira toplinski val u Indiji, koji je već neko vrijeme prisutan u medijima i koji je do sada rezultirao s preko 2.500 mrtvih. Temperature su toliko visoke da tope asfalt, a samo u New Delhiju izmjereno je 45°C.

Jason Samenow iz The Washington Posta objašnjava da se te rekordne temperature ne mogu promatrati odvojeno od globalnog zatopljenja. Tvrdi da su staklenički plinovi vjerojatno doprinjeli opasnoj situaciji i za nadolazeća desetljeća predviđa češće, intenzivnije i dugotrajnije toplinske valove.

Kakve će temperature biti u budućnosti i jesu li rekordne temperature nova norma?

Koristeći rezultate simulacije klimatskog modela, NASA je predstavila obrasce temperatura i padalina širom svijeta između godina 1950. i 2100. Predviđa se da će u srpnju 2099. koncentracija ugljikovog dioksida doseći vrhunac od 900 dijelova milijuna. Početkom 2015. dosegli smo 400 dijelova milijuna.

NASA-ini modeli odnose se na dvije moguće situacije: ‘sve po starom’ scenarij baziran na trenutačnim trendovima i ekstremni scenarij u kojem dođe do znakovitog povećanja emisija.

Podaci bi trebali pomoći zemljama u razvoju, koje će podnijeti najveći teret globalnog zatopljenja, da se pripreme za lokalne efekte. Uz to bi trebali pomoći znanstvenicima u istraživanju kakve će temperature biti na globalnoj skali do kraja stoljeća.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh