Nauka

Zapanjujuće otkriće naučnika moglo bi promijeniti historiju Evrope!

Znanstvenici sa sveučilišta Bradford u Velikoj Britaniji došli su do zapanjujućeg otkrića, koje u potpunosti mijenja sliku o pretpovijesti Starog kontinenta.

Ronilac - vestinet.rs

Naime, oni su došli do dokaza koji upućuju da je “agrikulturna revolucija nastala gotovo 2000 godina ranije u odnosu na dosadašnje uvjerenje znanstvenika”, pišu “Vestinet“.

Arheolozi su tragove pronašli u ostacima sedimentnih stijena, u vodama Velike Britanije.

Znanstvenici su otkrili da su preci čovjeka već u kamenom dobu 6.000 godina prije Krista, koristili brašno!

Ove tvrdnje objavljene su u časopisu “Science”, a kao dokaz istraživači su priložili rezultate DNK testiranja sedimentnih stijena, u kojima su pronađeni tragovi koji ukazuju da su naši preci u mezolitu bili znatno napredniji nego što mislimo.

DNK izvučen iz sedimentnih stijena ukazuje na prisustvo žitarica, najvjerojatnije pšenice, koja je korištena u formi najsličnijoj brašnu.

– Korištenje pšenice je postojalo mnogo ranije nego što smo mogli zamisliti.

To je kompleksan proces o kojem sada znamo jako malo. Trudićemo se da saznamo više o tome, ali i samo ovo saznanje predstavlja revolucionarno otkriće – naveo je profesor Vins Gafri, sa sveučilišta u Bradfordu.

Istraživanje je vršeno u oblasti Solent u Velikoj Britaniji, na mjestu koje je zaštićeno arheološko nalazište.

Danas se nalazi pod vodom, ali je prije 6.000 godina bilo kopno koje su naseljavali prapovijesni ljudi.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh