Nauka

Gazirani sokovi mogu uzrokovati rak

Brojna istraživanja su pokazala da gazirani sokovi mogu štetno utjecati na zdravlje, a novo istraživanje nam daje još jedan razlog zbog kojeg bismo trebali prestati konzumirati gazirane sokove.

Gazirana pića - Večernji.hr

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Consumer Reports and the Center for a Livable Future, gazirani sokovi sadrže 4 – metilmidazol, spoj koji povećava rizik od nastanka raka.

Statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi gazirane sokove konzumira svakodnevno, a u posljednjih 70 godina je potrošnja gaziranih sokova drastično porasla. Znanstvenici planiraju poraditi na provođenju mjera prema kojima će se zabraniti dodavanje 4 – metilmidazola, piše “CentarZdravlja“.

U istraživanju je sudjelovalo 110 osoba koje su ispunjavale upitnik s pitanjima o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući i učestalost konzumiranja gaziranih sokova. Znanstvenici su ih potom podijelili u grupe prema učestalosti konzumacije sokova.

Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, imaju veći rizik od nastanka raka, naročito raka želuca i debelog crijeva.

4 – metilmidazol se nalazi u velikom broju karameliziranih proizvoda, odnosno proizvoda s karameliziranom bojom pa znanstvenici savjetuju da takve proizvode izbjegavate ili barem konzumirate što rjeđe.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh