Nauka

Psi mogu prepoznati emocije na ljudskim licima

Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo kako su psi itekako osjetljivi na naše izraze lica

No image - Haber.ba

Nauka je dokazala ono što su vlasnici kućnih ljubimaca dugo vjerovali: psi razumiju ono što osjećamo.
Drugim riječima, psi mogu prepoznati razliku između sretnog i ljutog ljudskog lica, otkrilo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology, piše “Index“.

Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo kako su psi itekako osjetljivi na naše izraze lica te preko njih mogu zaključiti kada smo sretni, a kada smo ljuti.

U austrijskom istraživanju sudjelovalo je 20 pasa, različitih pasmina i veličina, a psi su prethodno zahtijevali obuku: pred njih je stavljen zadatak prepoznavanja izraza lica i to putem fotografija, koje su zapravo bile prepolovljene, odnosno na njima je bio prikazan samo donji (oči) ili gornji dio (usta) lica. Na obje slike bila je ista osoba. Neki psi naučeni su da izaberu sretno,a neki ljutito lice. Kad su pogodili, istraživači bi ih nagradili poslasticom.

Nakon toga, psi su morali uspješno obaviti zadatak: ponovno prepoznati sretna ili ljuta lica, ali su im prethodno pokazana lica pokazana u 4 različite kombinacije. Npr. ako su prethodno vidjeli gornji dio lica, sad im je pokazan donji, a neke kombinacije uključivale su i nova lica. Svaka slika pokazana im je 10 puta.

“Oni psi koji su trebali izabrati vesela lica, bili su uspješniji od onih drugih, što ukazuje na to da su životinje već naučile da se trebaju čuvati ljutitih izraza lica ljudi, a veliko je iznenađenje bio i uspjeh s nepoznatim licima”, zaključak je istraživača.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh