Nauka

Uznemirujuće: Žvakaćim gumama osim “slatkog otrova” u organizam unosite i plastiku

Možda ste se ranije tješili kako žvakaće gume ne jedete pa taj otrov ne unosite u tijelo, znajte kako i žvakanjem apsorbirate sve te štetne sastojke u organizam, odnosno direktno u krvotok.

Žvakaća guma - Dnevno.hr

Prva žvakaća guma kakvu poznajemo danas patentirana je u Sjedinjenim Američkim Državama, 1869. godine, od strane stomatologa.

Danas su sveprisutne. Svi ih vole, i stari i mladi, neki ih žvaču iz dosade, jer to žele, neki iz potrebe…. Ali svi ih žvaču, piše “Dnevno.hr“.

Iako je nedavno aktiviste zabrinulo saznanje da gume za žvakanje, one bez šećera, sadrže aspartam, tvar koju neki nazivaju “slatki otrov”, otkriće da se izrađuju od plastike samo je dolilo ulje na vatru. Možda ste se ranije tješili kako žvakaće gume ne jedete pa taj otrov ne unosite u tijelo, znajte kako i žvakanjem apsorbirate sve te štetne sastojke u organizam, odnosno direktno u krvotok. Znate li da neke životinje ne podnose žvakaće gume? Čak dapače, da progutaju jednu, umrle bi.

Gume za žvakanje proizvode se od gumi baze, sladila, tvari za omekšavanje i zgušnjivanje, aroma, sredstava za bojenje i konzervansa. Polyvinyl acetate je jedan od sastojaka guma za žvakanje, a koji se koristi za izradu ljepila. Super… biste li žvakali ljepilo?

Gumi baza je osnovni sastojak zbog kojeg je žvakaća guma rastezljiva i zaostaje u ustima kao nerastvorni sastojak. Gumi baza može biti prirodna ili sintetička. Ono što zabrinjava je što je u posljednje vrijeme najčešće to sintetička, zarpravo 99,99 posto.

Gume za žvakanje se zaslađuju šećerom iz šećerne trske ili šećerne repe ili kukuruznim sirupom ili umjetnim sladilima, od kojih je najopasniji već spomenuti aspartam. Glicerin i drugi proizvodi od biljnih ulja čine gumu za žvakanje mekanom i žvakaćom budući da u njoj zadržavaju potrebnu količinu vlage.

Proces proizvodnje žvakaće gume započinje topljenjem i pročišćavanjem gumi osnove. Istopljena osnova prelijeva se u miješalo, te se svi sastojci polako miješaju.

Masa koja nastaje ima oblik “velike štruce”, koja potom prolazi kroz valjke koji masu valjaju u tanke, široke trake. Nakon svakog valjanja masa postaje sve tanja.

Nakon valjanja, gume za žvakanje se režu u oblik predviđen za pojedinu žvakaću gumu. Narezana guma za žvakanje prebacuje se u prostor u kojem se hladi.

Kada se ohlade, gume za žvakanje se lome na komadiće. Komadići se šalju u sušilo, gdje nastaje hrskavi ovoj oko središnjeg dijela gume za žvakanje. Komadići gume za žvakanje poskakuju u bubnju, u kojem ih se prska miješavinom sirupa od filtrirane vode, sladila i sredstva za bojanje. Tom kombinacijom bacanja i prskanja, stvara se kora oko mekoga dijela gume za žvakanje.

Nakon hlađenja i pripreme, gume za žvakanje se režu u odgovarajuće komadiće i šalju u uređaj za zamotavanje.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh