Mobiteli

Opasne greške koje radimo na Androidu

Siguran Android je sretan Android. Zaobilaženjem ovih čestih grešaka osigurat ćete da vaš pametni telefon radi dulje i sigurnije.

Android mobilni telefon - Facebook

Android, najrašireniji mobilni operativni sustav na svijetu, sve je samo ne potpuno siguran. Ako želite da vaš smartfon radi dulje i sigurnije, izbjegavajte ove iznenađujuće učestale greške, piše tportal.
Dozvoljavanje instalacije aplikacija nepoznatog izvora

Preporučujemo da u postavkama isključite mogućnost instalacije aplikacija iz nepoznatih izvora. Opcija sprečava tajnu instalaciju aplikacija te također instalaciju softvera koji ne dolazi iz Google Playa.
Neredovito ažuriranje sistemskog softvera

Ako vam telefon javi da su stigle nadogradnje za Android, nikad ih ne ignorirajte. Premda će trebati malo vremena da se instaliraju, isplati se – prije svega zato što tvorci malwarea brzo izrađuju mjere kojima nastoje zlorabiti poznate ranjivosti vašeg uređaja.

Instaliranje aplikacija putem APK

Ako ne razumijete kako radi APK, onda predlažemo da samo instalirate datoteke putem Google Playa. Na internetu postoji velik broj aplikacija koje ne možete pronaći u Google Playu i koje se moraju instalirati putem APK. Ovo donosi niz rizika te, naravno, Google to ne odobrava.
Ignoriranje uvjeta korištenja i dozvola prije instalacije aplikacija

Uvijek pročitajte dozvole što ih dajete aplikaciji koju instalirate. Čim aplikacija traži više dozvola, tim je njezina ‘legitimnost’ upitnija. Primjerice, aplikacija za preuzimanje pozadinskih slika ne bi smjela tražiti dozvolu za pristup kontaktima i mikrofonu, već isključivo vašoj galeriji u koju će pohranjivati slike.
Ignoriranje zaštite od krađe

Kad god kupujete novi Android, uključite Googleovu uslugu Find Device koja će vam pomoći u slučaju da vam neko ukrade smartfon. Također osigurajte ekran za zaključavanje mijenjanjem postavki kako nitko ne bi mogao ugasiti smartfon ili podatkovni promet bez upisivanja lozinke.
Korištenje svih mogućih adaptera za punjenje smartfona

Uvijek koristite kvalitetne adaptere ili one koje ste dobili s telefonom. Uređaji s baterijama od 5000 mAh postali su svakodnevica, što znači da njihovo spajanje na neispravne adaptere može biti opasno.
Isključivanje sigurnosne kopije podataka

Vaš će se telefon izgubiti, netko će ga ukrasti ili će se jednostavno slomiti. Premda uvijek možete kupiti novi, podaci koji su vam pohranjeni na starom otići će u zaborav ako niste napravili sigurnosnu kopiju.
Neprovjeravanje liste preuzetih aplikacija u postavkama

Ne provjeravate koje ste aplikacije preuzeli na Android? Trebali biste. Na internetu postoji hrpa malwarea i spywarea koji ne stvaraju ikonicu aplikacije te se skrivaju u vašem telefonu. Provjerom liste preuzetih aplikacija moći ćete otkriti uljeza te ga izbrisati.
Ignoriranje nekorištenih aplikacija

Ako neku aplikaciju niste koristili dugo vremena, bolje ju je izbrisati. Ako na smartfonu imate stare aplikacije koje se ne ažuriraju, također ih izbrišite. Zadržavanje starih ili nekorištenih aplikacija zauzima memoriju te privlači potencijalnu zarazu malwareom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh