Mobiteli

Ogroman broj ljudi zaboravi da dezinfikuje ovaj predmet kada dođe kući: A on je potencijalni izvor korone

Mobilni telefoni mogu da prenesu korona virus, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno na italijanskom univerzitetu “Tor Vergata” u Rimu, prenosi “Tanjug”.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Naučnici na čelu sa profesora Đanloreto D’Alo utvrdili su da 93 posto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odjeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 posto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Studija je obavljena u toku dve školske godine – 2018/19 i 2019/20, i oba puta je potvrđeno da većina ispitanika tokom boravka na odjeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne mijenjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Ovakve navike, korišćenja mobilnog telefona u odjeljenjima gdje su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osoblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu da postanu izvor, odnosno prijenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima“, objasnio je profesor Đanloreto D’Alo.

Kako se čiste mobilni telefoni? Autori istraživanja rekli su da se mobilni telefoni redovno čiste, a da je dovoljno korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 procenata alkohola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh