Mobiteli

Ako ugledate ovo na svom iPhoneu, znači da vas neko prisluškuje

Najnovija verzija Appleovog sistema, iOS 14, želi stati na kraj prisluškivanju i korištenju kamere i mikrofona vašeg mobitela bez vašeg znanja

Iphone - Nezavisne.com

iOS 14 ima opciju koja korisnicima omogućuje da vide kada je uključen njihov mikrofon ili kamera. Korisnici će to od sada vidjeti pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana. Korisnici će, nadalje, u Control Centru moći provjeriti koja aplikacija koristi podatke prikupljene mikrofonom ili kamerom.

Prisluškivanje – Fokus

Mnogi ljudi već godinama sumnjaju da ih neke aplikacije prisluškuju te da im se, nakon što razgovaraju o nečemu s prijateljima, na Facebooku pojavljuju oglasi o pojmu koji su spominjali, prenosi “Fokus“.

Korisnici tvrde da nikada prije nisu tražili takvu vrstu sadržaja, a jedino moguće objašnjenje je njuškanje. Korisnici smatraju da Facebook koristi mikrofon vašeg telefona za preslušavanje stvarnih razgovora – kako bi pomogao ciljanju oglasa.

Facebook je vrlo jasan po tom pitanju i kaže da ne koristi snimke mikrofona za bolje ciljanje oglasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh