Mobiteli

Dok je BiH “friško” na 4G, Japan uvodi 6G mobilnu mrežu!

Japanska vlada odlučila je započeti pripreme za uvođenje mobilne mreže šeste generacije (6G), s namjerom da ta ultrabrza mreža u Japanu započne s radom 2030. godine.

6G mreža - Medium.com

S tim ciljem osnovano je stručno vijeće u kojemu su tehnički eksperti, predstavnici privatnih kompanija i nadležnih javnih ustanova, zadatak kojih je razraditi kompleksnu strategiju prijelaza na novi format.

Komunikacioni sistem pete generacije (5G) bit će ovoga proljeća u Japanu uveden u široku upotrebu. U tome je ta zemlja zaostajala za SAD-om i Južnom Korejom, gdje je upotreba 5G-a već počela, prenosi “Hina”.

Novinska agencija Kyodo piše kako vlada u saradnji sa privrednicima želi nadoknaditi taj zaostatak i preuzeti vodeću ulogu u prelasku na još brži i sigurniji sistem šeste generacije.

Široka upotreba sistema 6G očekuje se posebno u autonomnim vozilima bez vozača.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh