Mobiteli

Evo kako mobilni telefon utječe na vaše zdravlje

Društvene mreže, internet i poslovni pozivi samo su neki od razloga zašto mnogi ne ispuštaju mobilni telefon iz ruku.

S njim se mnogi bude, ali i odlaze spavati, ali vaš telefon može biti razlog brojnih negativnih zdravstvenih učinaka.

Bakterije
Istraživanje objavljeno još 2017. godine otkrilo je da se na površini mobilnih telefona često nalazi visok nivo bakterijske kontaminacije.

Časopis “Time” tada je sugerisao kako bi mobilni telefoni mogli da budu čak deset puta prljaviji od WC školjke. Kako sve te bakterije s vremenom ne bi oslabile vaš imunološki sistem, redovno čistite telefon.

Loš kvalitet sna i problemi s vidom
Dokazano je da izlaganje plavom svjetlu prije spavanja može narušiti kvalitet sna, odnosno ono smanjuje prirodnu proizvodnju melatonina, hormona zaslužnog za regulaciju sna.

Osim toga, rožnica ne može filtrirati plavu svjetlost pa ona s vremenom može narušiti kvalitet vida i izazvati glavobolju.

Problemi s kičmom
Većinu vremena koje provedete koristeći mobilni telefon gledate prema dole, a to može ostaviti negativne posljedice na vaš vrat.

Takav položaj uzrokuje da mišići, ligamenti i tetive na vratu pojačano rade kako bi vaša glava ostala u tom položaju, što s vremenom može da oslabi mišiće te dovede do bolova, ali i oštećenja, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh