Mobiteli

Huawei podnio zahtjev za registraciju svog operativnog sistema

Kineski tehnološki gigant Huawei podnio je prijavu za registraciju zaštitnog znaka svog operativnog sistema “Hongmeng” u najmanje devet država i Evropu, navodi se u podacima Svjetske organizacije UN za intelektualno vlasništvo /VIPO/.

Kompanija "Huawei" - Indiatimes.com

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa stavila je prošlog mjeseca Huawei na crnu listu zbog čega ne može da sarađuje sa američkim kompanijama čiji je sistem Android korišten u mobilnim telefonima kineskog giganta, piše “Srna”.

Prema podacima VIPO, Huawei je podnio zahtjev za registraciju zaštitnog znaka “Hongmeng” u zemljama poput Kambodže, Kanade, Južne Koreje, Novog Zelanda i Perua.

Huawei je optužen za bankarsku prevaru kako bi izbjegao američke sankcije uvedene Iranu i opstrukciju pravde.

Pošto se nalazi na crnoj listi druge kompanije iz SAD ne mogu da prodaju ili prenose svoju tehnologiju Huawei-u sem u slučaju da posjeduju posebnu dozvolu.

Huawei negira krivicu i tvrdi da su neosnovane tvrdnje da predstavlja bezbjednosnu prijetnju SAD.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh