Mobiteli

Samoobnavljajuće staklo donosi revoluciju mobilnoj telefoniji

Znajući da je danas, u eri modernih tehnologija, slomljeno staklo na telefonu jednako slomljenom srcu, predstavljamo vam određene inovacije u ovoj oblasti.

Polomljen telefon - Redinfoportal.com

Sada možete čuti vijest iz Japana koja nadmašuje sve granice u razvoju tehnologije. Na Univerzitetu u Tokiju naučnici rade na polju industrije i razvoja moderne tehnologije, što će u skorijoj budućnosti dovesti do velike revolucije u svijetu proizvodnje mobilnih telefona i ekrana. Profesor Takuzo Aida želi da vam omogući korišćenje mobilnih telefona sa samoobnavljajućim staklom. Vjerovali ili ne, ova tehnologija će na tržištu biti prisutna za najviše godinu ili dvije, piše “Red info portal“.

Sigurno ste zabrinuti i u konstantnom strahu da može doći do lomljenja smart telefona, posebno nakon što izdvojite znatnu sumu kako biste ga kupili. Uskoro će strah, kada vam iz ruku ispadne telefon na tvrdu površinu, postati prošlost jer će ovakvo staklo spriječiti lomljenje i grebanje. Do sada nije izmišljena tehnologija koja omogućava da se staklo nakon oštećenja vrati u prethodno stanje tako što će se pritisnuti rukama bez zagrijavanja na visokoj temperatuti i topljenja polomljenog materijala, ali postoji proizvodnja posebne vrste plastike i gume sa sličnim mogućnostima.

Drugi japanski naučnik Ju Jaganisava, koji nije naučnik u pravom smislu te riječi, već apsolvent na studijama, zaslužan je za otkrivanje ove tehnike. On je sasvim slučajno otkrio polimer po imenu polieterska tioureja, koji ima sposobnost samoobnavljanja na temperaturi od 21°C, za samo 30 sekundi nakon pritiska. Takođe, treba spomenuti i to da su se ovom temom korišćenja ovakvog stakla za smart telefone bavili i naučnici Univerziteta u Kaliforniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh