Mobiteli

Ako uključite ovo na mobitelu baterija će trajati duže

Google je priznao i da su griješili u tome što su ohrabrivali developere da u svojim aplikacijama koriste bijelu boju

Baterija - Arhiva

U prezentaciji održanoj na Android Dev Summitu, iz Googlea su potvrdili da dark mode, odnosno tamni način rada operacijskih sistema i aplikacija, ima pozitivne učinke na trajanje baterije Androida.

Dark mode je opcija koja mijenja boju teme operacijskog sistema ili aplikacije u crnu. Dugo se pričalo o učinku dark modea na vijek baterije, no ovo je prvi put da je to zaista i potvrđeno, piše “Business Insider”.

Tokom prezentacije iz Googlea su pokazali podatak o učinku dark modea na bateriju kada se koristi u aplikaciji YouTube. Pokazalo se da na punoj svjetlosti dark mode štedi 43 posto baterije u poređenju s normalnim stanjem ili ‘normal modeom’ koji koristi mnogo bijele boje.

Google je priznao i da su griješili u tome što su ohrabrivali developere da u svojim aplikacijama koriste bijelu boju, pa tako i u aplikaciji samog Googlea.

Mnogo aplikacija nudi korisnicima opciju ‘dark modea’, no ne i sve, a većina kao glavnu koristi upravo bijelu boju.

Inače, postoje aplikacije koje troše bateriju više od ostalih. Tako, naprimjer, Snapchat troši najviše baterije u mirovanju. Popularni Tinder također jede bateriju zbog praćenja lokacije. Microsoft Outlook stalno provjerava i osvježava novu poštu. Ako želite uštedjeti bateriju, svoj e-mail možete provjeravati i ručno ili instalirati drugu aplikaciju za e-mail. Facebook aplikacija je žderač baterije. Facebook bi najbolje bilo koristiti u Lite verziji ili ga provjeravati preko browsera, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh