ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Mobiteli

U BiH od 100 stanovnika njih 97 koristi mobitel

Od 100 građana Bosne i Hercegovine, njih 97 koristi usluge mobilne telefonije – pokazuje statistika Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Mobilni telefon - Twitter

U BiH je zaključno sa 31.12.2017. godine bilo je ukupno 3.440.085 korisnika telefonskih usluga u mobilnoj telefoniji, pokazuju podaci RAK-a. Većina pretplatnika, kako piše “Indikator“, nešto manje od tri četvrtine (73,9 posto), su pre-paid korisnici, a ostalo su post-pad korisnici.

Broj post-paid korisnika, kojih je krajem prošle godine bilo 896.740, raste što je povezano sa praksom telekom operatera da sve više nude paketske usluge i brojne dodatne pogodnosti, uključujući i kupovinu mobilnih i drugih uređaja pod povoljnijim uslovima, post-paid pretplatnicima.

Na godišnjem nivou broj post-paid pretplatnika povećan je za 9,5 posto, budući da ih je krajem 2016. godine bilo 887.866.

Svi parametri saobraćaja u mobilnoj telefoniji su u padu – odlazni promet operatora mobilne telefonije zabilježio je pad od 6,3 posto na godišnjem nivou, broj poslatih SMS poruka potonuo je za 23,0 posto, dok je broj poslatih MMS poruka manji za 10,5 posto.

Pozitivni trend, međutim, bilježi se u broju prenesenih brojeva, kojih je ukupno 50.257, uz rast od 23,4 posto u odnosu na kraj 2016. godine, piše “Indikator“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh