Mobiteli

POJAVILA SE NOVA VRSTA PREVARE, UGROŽENI KORISNICI ANDRODIA: Obavezno obratite pažnju na…

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u petak je upozorila da se na hrvatskom tržištu pojavila nova vrsta prevare mobilnim telefonima, koja primarno ugrožava korisnike mobitela s operativnim sistemom Android ako instališu neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom.

Apple / Android - Nezavisne.com

Advertisements

Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google prodavnici, kao i nekim od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi “stop” na kratki kod u ovakvoj prevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalisana na mobitelu, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Za zaštitu iz HAKOM-a ističu da korisnici s operativnim sistemom Android na mobitelima moraju paziti koja prava pristupa daju aplikacijama koje instališu, odnosno ne bi trebali instalisati aplikacije koje traže pristup nečemu što nije povezano sa svrhom aplikacije. Naprimjer, ako aplikacija služi za efekte kamere, onda joj ne treba pristup SMS-u ili pozivima na mobitelu, pa takve i slične treba izbjegavati. Korisnicima se savjetuje da u postavkama upravljanja aplikacijama zabrane pristup SMS-u i telefonu ako to nije apsolutno nužno za funkcionisanje aplikacije…

Postoji i opšti način zaustavljanja svih troškova usluga s posebnom tarifom. Svaki korisnik može besplatno zatražiti od svog operatora zabranu slanja i primanja SMS-ova na kratke kodove odnosno pozivanja brojeva za usluge s posebnom tarifom, podsjećaju iz HAKOM-a.

Pritom skreću pažnju da u tom slučaju korisnicima neće raditi niti usluge poput SMS parkinga ili sličnih, koje isto spadaju u usluge s posebnom tarifom.

Izgleda da korisnici koji ne koriste Android OS nisu ugroženi ovom prijevarom, ali bi se svejedno trebali držati opštih savjeta o sigurnosti prilikom preuzimanja aplikacija, čak i onih dostupnih na službenim internet prodavnicama, preporučuju iz HAKOM-a.

Svima koji na svojim mjesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prevarom, trebaju platiti samo nesporni dio računa, a na sporni uložiti prigovor svom operatoru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospijeća računa. HAKOM će svaki pojedini slučaj, poslan u zakonskim rokovima, moći ispitati u sporu ako ne bude povoljno riješen kod operatora, kažu u HAKOM-u.

Također ističu kako se trenutno obavlja inspekcijski nadzor u vezi s ovim slučajem.

Podsjećaju i da su dosadašnje prevare s uslugama s posebnim tarifama uključivale direktnu interakciju korisnika koji je ili morao uzvratiti propušteni poziv ili sam poslati SMS da bi nastao trošak. Najnovija prevara ne zahtijeva nikakvu interakciju korisnika, ako je mobitel zaražen, upozoravaju iz HAKOM-a.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh