Mobiteli

Google prikuplja podatke o kretanju Android korisnika

Već neko vrijeme se govori o tome da pametni telefoni pamte kretanje svojih korisnika, te to nije veliko iznenađenje, ali ako se to dešava i u slučaju kada telefon nije aktiviran, nema instalisane aplikacije, te SIM karticu, to ipak postaje razlog za brigu.

Google - Blogspot.com

Tako uređaji koji podržavaju Android operativni sistem prikupljaju podatke o lokaciji korisnika, te ih šalju nazad u Google svaki put kada se povežu na internet.

Advertisements

Prema istraživanjima, Android uređaji od početka 2017. godine određuju lokaciju u odnosu na najbliži toranj, čak i kada su servisi za lociranje isključeni. Rezultat toga je da Google dolazi do podataka o kretanju korisnika koji premašuju očekivanja o poštovanju privatnosti…

Iz kompanije su potvrdili ovu praksu, te dodali da podaci nikada nisu korišteni ili skladišteni, a kompanija radi na tome da ukine ovakav način narušavanja sigurnosti korisnika.

Očekuje se da Android uređaji do kraja novembra prestanu da šalju lokacije najbližih tornjeva, a na osnovu kojih se otkriva i položaj korisnika.

I dok informacije o položaju jednog tornja mogu da pruže približnu lokaciju korisnika, kada se radi o više tornjeva taj podatak postaje precizniji, naročito u urbanim dijelovima, gdje ima više mrežnih stanica.

Iako su podaci koji se šalju Google-u enkriptovani, treća starana bi mogla da dođe do njih, te ih zloupotrebi u slučaju hakerskog napada, a svaki uređaj ima jedinstveni ID broj, sa kojim bi podaci o kretanju korisnika na kraju mogli da se povežu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh