Mobiteli

Ovo su podaci koje treba odmah da izbrišete iz telefona

Htjeli mi to da priznamo ili ne, naši kompjuteri i pametni telefoni nepresušan su izvor informacija o nama.

Mobitel - Vecernji.hr

Od telefonskih brojeva, adrese, e-mailova s više ili manje povjerljivim poslovnim i privatnim podacima, izvještajima iz banke, a o šiframa i korisničkim profilima da ni ne govorimo, piše “Webtribune“…

Advertisements

Pa ipak, na neke bi stvari trebalo da obratimo posebnu pažnju, posebno ako ne koristimo nikakav dodatni sistem zaštite.

Izvještaji iz banke i drugi finansijski dokumenti

Ako primate takve dokumente na svoju elektronsku adresu, preuzmite ih na računar i obrišite iz inboksa. U slučaju upada u vaš e-mail račun, otežaćete hakerima pronalaženje dodatnih informacija o vama.

Kad jednom preuzmete dokumente na svoj kompjuter ili pametni telefon, razmislite o stvaranju digitalne arhive koja nije dostupna putem interneta. Uložite u prenosni disk s mogućnošću enkripcije i sve osjetljive dokumente pohranjujte na taj disk, a izbrišite s kompjutera.

Prijave na oglase za posao

Ovo se posebno odnosi na one koji koriste službene kompjutere i u slobodno vrijeme, ili su odlučili da potraže novi posao, a molbe šalju s kompjutera na poslu.

Lični dokumenti i isprave

Digitalne kopije ličnih dokumenata mogu dobro doći ako dođe do krađe ili gubitka fizičkih dokumenata, ili ako obavljate nekakvu prijavu digitalnim putem. Međutim, ako su nezaštićene, izlažete se opasnosti od krađe identiteta.

Historija pretraživanja

Koliko god to glupo zvučalo, neki ljudi nikad ne brišu historiju pretraživanja na kompjuteru. A ona skriva gomilu informacija o korisniku tog kompjutera. Od podataka o vašem e-mail servisu, banci, mjestu rada, poslovnom e-mailu, pa do neugodnih pretraga kojima ste se bavili u kasno doba.

Korisnička imena i šifre

Ako već morate da zapišete šifru ili PIN, pobrinite se da se teško pronađe, odnosno da se teško prepozna.

Odaberite neki od menadžera šifri, programa koji su specijalizovani za čuvanje šifri, ili se poslužite nekim trikom i zapišite šifre u dokument koji ćete nazvati drugim imenom, a šifru sakriti u većem tekstu.

Povjerljivi poslovni dokumenti

Ne bi trebalo da ih ostavljate nezaštićene na vidljivom mjestu ili otvorene kad niste blizu kompjutera.

Osim toga, poverljive dokumente ne bi trebalo da šaljete putem nezaštićenih internet-veza ni putem običnog e-maila.

Bolje je da ih kodirate prije slanja ili da ih barem zaštitite šifrom koju nećete zapisati u tom istom e-mailu.

Poruke i računi koje sinhronizujete na različitim uređajima

Ako koristite više kompjutera ili pametnih telefona, vjerovatno imate podešenu sinhronizaciju podataka među tim uređajima.

Od primanja elektronskih poruka na bilo kojem uređaju koji koristite, preko sinhronizacije internet pretraživača, profila na društvenim mrežama do četova ili poruka koji se pojavljuju čim se prijavite na neki kompjuter.

Trebalo bi da razmislite o ograničavanju primanja poruka na samo jednom uređaju koji najčešće koristite.

Tako ćete smanjiti mogućnost da neko neovlašteno čita vaše poruke samo zato što ste zaboravili da ugasite aplikaciju ili da se odjavite se iz korisničkog računa.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh