Mobiteli

Baterije mobilnih telefona imaju 400 ciklusa punjenja

Nema potrebe da “lomite glavu” oko čuvanja baterije u dobrom stanju, posebno ukoliko je punite najčešće noću. Portal “Business Insider” navodi da smo svi bili obmanuti vjerujući u mitove o tome kako ne bi trebalo puniti bateriju tokom cijele noći.

Baterija - Arhiva

Iako neki nikad nisu davali “ni pet para” na ove priče, drugi su zaista isključivali punjač s telefona nakon što se baterija napuni, kako je ne bi postepeno oštećivali, jer tako su istraživanja pokazivala.

E, pa sad – zaboravite na ta istraživanja, jer stigli su rezultati novih, zasnovanih na iskustvu, i potpuno su drugačiji. Kajl Viens, osnivač i direktor čuvenog medija iFixit, smatra da je ovo čista glupost, jer ga je iskustvo testirajući uređaje naučilo da je tako, i da ostavljanje baterije priključene na punjač tokom cijele noći ne može nikako da naudi kapacitetu baterije.

“Sve se vrti oko broja ciklusa – stvar je u tome koliko, zapravo koristite bateriju ili koliko je tjerate da radi”, objasnio je Kajl Viens.

Viens smatra da je prosječna starost baterije današnjeg telefona oko 400 ciklusa, što bi prosječnom korisniku trebalo da traje oko godinu i po i onda bi trebalo zamijeniti bateriju. Naravno, ovo nije nužno, jer ne koristimo svi telefone na isti način, ali prosječno, bateriju bi trebalo zamijeniti najranije za godinu i po, ako vam je telefon stalno u rukama.

S druge strane, Anker, kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, navodi da je bitno da shvatimo sljedeće:

“Što se tiče postepene erozije trajanja baterije, ono što se mora razumjeti jeste to da su mobilne, samim tim i telefonske baterije stalno u stanju raspadanja. Spavanje s ostavljenim punjačem na bateriji neće uticati na njeno trajanje”.

Jednostavno, pametni telefoni su upravo to – pametni – i prestat će da pune bateriju kad ona dostigne svoj kapacitet napunjenosti od 100 posto. U svakom mobilnom uređaju nalazi se čip koji reguliše isključivanje struje za punjenje kad se baterija napuni.

Baš kao što Apple upozorava, recimo, u svojim priručnicima koje isporučuje uz uređaje, sve Litijum bazirane baterije osjetljive su na toplotu i ona može biti uzrok bržeg opadanja kapaciteta baterije.

Zbog toga se savjetuje da se koriste samo originalni punjači, koji, zajedno sa originalnim, provjerenim i uredno servisiranim uređajima osiguravaju da se uređaj ne pregrije i da ne dođe do povećanja temperature ili eventualnog paljenja bilo koje komponente telefona ili punjača, prenosi “Balkan Android“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh