Mobiteli

SMS poruke postaju historija?

SMS-ovi su super, ali vrijeme ih je pregazilo. Nedostaje im puno karakteristika na koje su nas navikle aplikacije za razgovor na pametnim telefonima, ovise o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke duže od 160 znakova.

Muškarac - net.hr

Čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja kombinuje Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, piše “Avaz“…

Advertisements

Okvir

SMS je prvi put predložen 1982. godine kao dio standarda druge generacije GSM iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvobitna ideja bila je slati poruke korištenjem sistema koji su kontrolisali telefonski saobraćaj. Inžinjeri ETSI-ja su razvili okvir dovoljno mali kako bi stao u postojeće sisteme i dovoljno modularan kako bi podržavao naplatu u realnom vremenu, preusmjeravanje i blokiranje poruka.

Nakon gotovo deset godina razvoja SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inžinjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je 2Merry Christmas2. Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 bilion poruka. Uprkos eksplozivnom razvoju nije se puno promijenio, čak ni kada su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti. Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje.

Universal Profile, set specifikacija za RCS koji je GSMA objavila prošle godine, kaže kako ćemo ga moći koristiti da bismo dijelili svoju lokaciju s drugim korisnicima, slati fotografije te audio i videozapise visoke rezolucije.

Software

Moći ćemo kreirati i arhivirati grupe za razgovor, kao i ukloniti pojedine učesnike iz njih. Bit će moguće uključiti potvrdu primanja poruke te saznati kada je tačno neko pročitao poruku. RCS će podržavati internet videopozive i audioporuke, kao i private razgovore dvoje sagovornika. Poruke će biti enkriptirane, moći ćemo ih koristiti na bilo kojem uređaju i softveru i to putem Wi-Fija. Sve to, i još štošta, moći ćemo koristiti bez potrebe za pravljenjem korisničkog rofila i logiranjem.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh