Mobiteli

Ove aplikacije će vam iscijediti bateriju

Nije tajna kako neke aplikacije za Android više troše bateriju vašeg pametnog telefona, dok neke to čine manje. Među najvećim pijavicama često su neke od najpopularnijih aplikacija.

Baterija - Arhiva

Advertisements

Evo kako riješiti problem…

Veći potrošači nastavljaju raditi u pozadini i kad ih ne koristite direktno, komuniciraju s internetom i koriste senzore za pokret…

Sve to nemilo cijedi bateriju. Među najvećim takvim aplikacijama često su neke od najpopularnijih. Evo popisa kojeg su pripremili iz kompanije “Make Use Of”, s preporukama kako riješiti problem.

1. Snapchat

Ta je aplikacija na vrhu brojnih popisa najgorih žderača baterije. Šta možete učiniti? Uključite režim rada Travel, jednu od novih Snapchatovih funkcija koja spriječava prethodno učitavanje slika i videa. Pronaći ćete ju u postavkama aplikacije.

Također možete isključiti praćenje lokacije, ali time ćete i ugasiti geofiltere. Umjesto Snapchata, možete probati Instagram Stories.

2. Tinder

Na Tinderu ćete možda naći partnera/icu za se*s na brzinu ili ljubav svog života, ali ćete to platiti praznom baterijom zato što aplikacija stalno prati vašu lokaciju i osvježava informacije na osnovu prikupljenih podataka.

Šta možete učiniti? Nemojte visiti stalno na Tinderu. Isključite pozadinsko osvježavanje kako ne bi nastavila raditi i dok je ne koristite. Dobro je i isključiti sve obavijesti, kao i koristiti Tinder Online u web preglednicima za desktop kompjutere.

Umjesto Tindera, možete sreću okušati na aplikacijama kao što su OkCupid i Match.com. Međutim, i one pate od sličnih problema.

3. BBC News (i bilo koja aplikacija za vijesti)

Aplikacije za vijesti također se stalno osvježavaju u pozadini. Šta možete napraviti? Riješite ih se. U pravilu ne nude ništa bitno drukčije od njihovih matičnih web portala.

Moguća alternativa za praćenje vijesti je Twitter. Sve veće medijske kuće prisutne su na tom servisu i prilično aktivne.

4. Microsoft Outlook

Microsoftove aplikacije za Android obično nisu među prvim sumnjivcima za prekomjerno cijeđenje baterije. Međutim, Outlook jeste zbog toga što je beskoristan ako se ne osvježava u pozadini.

Šta možete učiniti? Isključiti obavijesti za e-poštu, eventualno. Ili se prebaciti na drugu aplikaciju. Naš izbor bio bi Inbox by Gmail.

5. Facebook i Messenger

Najveća društvena mreža svijeta i njeni sateliti često su među najvećim potrošačima baterije.

Šta možete učiniti? Uklonite ih, pa instališite Facebook Lite i Messenger Lite, verzije koje koriste manje podataka, resursa i energije. Nemaju video pozive, ali preživjet ćete bez njih.

6. Amazon Shopping

Ukoliko imate ovu aplikaciju nekim slučajem instalisanu, riješite je se odmah. Nije najbolje optimizirana za Android, pa opterećuje bateriju više nego što je neophodno.

Šta možete učiniti? Koristite Amazonovu web stranicu posvećenu mobilnim uređajima.

7. Predinstalisane aplikacije na Samsungovim uređajima

Android ima problema sa suvišnim softverom, a ti su problemi prilično očiti na Samsungovim uređajima, koji dolaze s hrpom predinstalisanih aplikacija. Iako većinu vjerovatno ne koristite, one i dalje rade u pozadini i troše vam bateriju. Među najproblematičnijima su Samsung Link (ili AllShare), Beaming Service for Samsung i WatchON.

Šta možete učiniti? Ukloniti ih ne možete, osim ako ne želite rootati svoj uređaj (što ne preporučujemo ako ne znate šta radite). Možete ih ugasiti, tako što ćete otvoriti Settings, pa Applications, Applications Manager i potom All te odabrati Samsung Link app.

Odznačite kućicu Show notifications, pa kucnite Clear Data i zatim Disable. Ponovite postupak za sve Samsungove aplikacije koje ne koristite.

Za neke predinstalisane Samsungove aplikacije možete naći bolje alternative u Googleovoj prodavnici aplikacija Play. Recimo, umjesto aplikacije S-Voice možete koristiti Google Assistant.

8. Musical.ly

Popularnost razmjerno nove društvene mreže za potencijalne zvijezde muzičkog show businessa raste, ali ta aplikacija u radu koristi popriličnu količinu hardverskih resursa i podataka, a time i energije smještene u bateriji.

Šta možete učiniti? Preuzmite musical.ly lite. Alternativno, isprobajte aplikacije kao što je Dubsmash.

9. YouTube, Netflix i druge aplikacije za streaming

Streaming filmova i muzike je fora, ali to također traži dosta energije zbog stalno uključenog displeja, prijenosa podataka…

Šta možete učiniti? Pa, ne puno toga. Recimo, smanjite svjetlinu zaslona ili koristite žične slušalice umjesto bežičnih. Alternativno, instališite nešto štedljiviji YouTube Go.

10. LionMobi Power Battery i CleanMaster

Ironično, ali aplikacije za optimizaciju rada baterije često su među najvećim potrošačima baterije.

Šts možete učiniti? Uklonite te dvije aplikacije. Eventualno ih možete zamijeniti aplikacijom kao što je Greenify, koja zaustavlja rad aplikacija u pozadini sve dok ih doista ne koristite, piše “Tportal“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh