ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Mobiteli

NE DOZVOLITE DA VAS ODERU: Evo kako da prepoznate da li vam uvaljuju škart robu

Poznati brendovi imaju dosta imitatora koji su toliko dobro urađeni, da ih je ponekad teško prepoznati da li su pravi ili lažni. Zbog toga smo riješili da podijelimo sa vama neke savjete koji bi vam pomogli pri sljedećoj kupovini uređaja.

Evo kako da prepoznate da li vam uvaljuju škart robu - Fokuzz.com

1. Pogledajte uputstvo za korištenje

Uputstvo za korištenje je poput pasoša za uređaje. Sve važne informacije o uređaju treba da se nalaze na jeziku zemlje gdje je kupljen. Ako je napisano na nekom drugom jeziku koji ne razumijete, onda je prokrijumčareno ili je lažno, piše “Fokuzz“…

2. Obratite pažnju na materijal

Bilo koji materijal, bilo da je od plastike, gume ili aluminijuma, mogu biti visokog ili niskog kvaliteta. Poznati brendovi ne štede na materijalima. Plastični poklopac treba da bude gladak, bez šavova ili drugih nepravilnosti. Lažni uređaj otkriva jeftinu plastiku sa mat nijansama ili nepravilnim površinama.

3. Provjerite font

Logo je lice svake marke i zaslužuje posebnu pažnju. Napravljen je tako da i nakon mnogo godina upotrebe može biti prepoznatljiv. Fontovi i simboli treba da budu glatki, čitljivi i izdržljivi. Kod lažnih natpis je ili pogrešan ili ga nema.

4. Provjerite punjač

Punjač treba da bude prilagođen za korištenje u vašoj zemlji. Ako vas neko pita da li hoćete da kupite adapter ili čak poseban punjač, to je znak upozorenja. Punjači poznatih brendova nemaju šavove između plastičnih djelova ili drugačije boje. Ne zaboravite, brendovi su odgovorni za vašu sigurnost pri korištenju njihovih aparata, zbog čega imaju kvalitetnu izolaciju i završnu obradu.

5. Dobro pogledajte utičnice i kablove

Kvalitet žica je jedan od najočiglednijih znakova da li je proizvod falsifikat. Original je čvrst i ravnomjeran, dok je lažan iskrivljen i labav. Ponekad se dužina utikača ne poklapa sa dubinom utičnice. Obratite pažnju na kvalitet izolacije i simbole na njemu. Žica treba da bude fleksibilna, pa čak i boje i oznake.

6. Cijena

Ovo možete da provjerite prije nego što kupite proizvod, pa čak iako kupujete preko interneta. Postoji dobar razlog zašto je cijena toliko niska i ni jedan od razloga nije dobar. Ako vidite da je neki uređaj duplo jeftiniji od normalne cijene, budite alarmirani – jer postoje velike šanse da je ukraden ili prokrijumčaren. Uvijek kupujte od provjerenog kupca i gledajte da cijena bude izvodljiva.

7. Dostupnost

Ovo je vrlo efikasan i jednostavan test da li je uređaj lažan. Ako uređaj nije dostupan u vašoj zemlji, kako ga prodavac prodaje? Razmislite o tome. U pitanju je falsifikat, sumnjiv uvoz ili prevarantski sajt. Ako želite da kupite proizvod koji nije namjenjen vašem tržištu, onda nešto nije u redu.

8. Provjerite pakovanje

Proizvođači falsifikovanih proizvoda često zanemaruju dizajn pakovanja, dok zvanični prodavci brinu i o najmanjem detalju na pakovanju svojih proizvoda. Provjerite kakav je kvalitet štampe: font treba da bude čitljiv. Ništa ne smije da bude labavo unutar pakovanja. Proizvođači uvijek poprave svoju robu tako da ništa ne bude oštećeno prilikom transporta. Pakovanje treba da bude besprijekorno.

9. Garancija

Uvijek provjerite uslove garancije proizvođača. Ako kupujete električnu robu, garancija treba da bude obavezna. U njoj treba da se nalazi mogućnost za zamjenu ili popravku sa imenom proizvoda. Uz pomoć ovoga možete biti zaštićeni od kupovine lažnog proizvoda. Ne kupujte u žurbi, već provjerite detaljno svaki aspekt.

10. Dugmići

Jedan od glavnih aspekata fizičkog kvaliteta su položaj dugmića. Veoma je važno da provjerite tačnu poziciju i kvalitet. Na primjer, na originalnom iPhone-u dugme za režim “spavanja” se nalazi u gornjem desnom uglu, dok je prekidač za zvuk sa lijeve strane. Ako su dugmići smješteni negdje drugdje, onda je uređaj lažan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh