Mobiteli

Vivax Fly V550 recenzija – phablet koji bi mogao postati prodajni hit

Prvi kompanijin phablet s ekranom od 5,5 inča mogao bi prokrčiti put do potpuno novih kupaca koji do sada nisu gledali u ovom smjeru. Novi Vivax Fly V550 ima svoje jake adute, među kojima je i onaj koji posebno volimo – cijena 🙂

Vivax-Fly-V550 - Racunalo.com

Vivax Fly V550 smartfon – osnovne značajke:

– 5,5 inčni IPS HD rezolucije
– MediaTek MT6735 na 1,3 GHz
– 2 GB RAM-a
– 16 GB interne memorije
– kamere 5 MP i 13 MP
– Android 5.1 Lollipop
– baterija 2700 mAh
– dimenzije 151 x 77 x 8,9 milimetara
– težina 170 grama
– Dual SIM, Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, 4G LTE, GPS (A-GPS), FM radio, OTA, LED notifikacija…

Prije same recenzije moramo reći kako smo imali veći broj vaših upita o ovom modelu iz Smart obitelji pametnih telefona. Interes je očito velik, a nakon nekoliko dana provedenih uz ovaj uređaj jasno nam je i zašto. No, nećemo već na samom početku otkriti adute ovog vrlo zanimljivog smartfona koji nam dolazi iz sve zanimljivije Vivaxove radionice.

Na nekoliko se stvari moramo odmah osvrnuti. Novi Vivax Fly V550 bi po nekoj logici trebao biti nasljednik starijeg modela Vivax Smart Fly V500 kojeg smo također testirali, no odmah vam moramo reći kako se radi o dva različita uređaja u kojem ga novi model tuče u svim poljima. Novi V550 je nešto sasvim drugo i usudit ćemo se reći – puno zanimljiviji.

U nekoj globalnoj konstelaciji možemo ga smjestiti u nižu srednju klasu koja je vrlo popularna jer se radi o uređajima koji nude puno za vaš uloženi novac, a i jedni su od najisplativijih uređaja. Moramo priznati kako smo očekivali veću cijenu ovog uređaja iz razloga što se prodaje u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji, dolazi s 1-godišnjom garancijom i korisničkom podrškom, a to su elementi koji itekako vrijede kod kupovine uređaja i po čemu može konkurirati galopirajućoj kineskoj konkurenciji.

S obzirom da odlično poznajemo Vivaxovu ponudu, važno je spomenuti i kako je Vivax Fly V550 prvi kompanijn phablet s ekranom od 5,5 inča. Do sada su proizvodili smartfone s najvećim ekranom do 5 inča, tako da je ovo korak u jednom potpuno novom smjeru za kompaniju koja će im zasigurno donijeti potpuno novu grupaciju kupaca. Već smo ranije u nekoj od recenzija spomenuli kako su se Vivax smartfoni u posljednjih godinu i pol dana pretvorili u vrlo zanimljive, poželjne i cjenovno atraktivne uređaje što dokazuje i stalan rast prodaje broja uređaja i zauzimanje sve većeg postotka tržišta. Ako nas pitate – zasluženo.

Ovo su neke stvari koje smo vam morali reći, ali su po nama važne kako bi shvatili koliko je ovaj smartfon važan za kompaniju, ali i za razumijevanje Vivax brenda uopće. Idemo na posao…

Što je u kutiji?

Već smo nebrojeno puta spomenuli kako nas Vivax uvijek ugodno iznenadi sadržajem kutije u kojoj ima uvijek nekih dodataka. Kutija je bijelo-siva što sugerira i boju uređaja (siva). Ono standardno u kutiji uz sami uređaj dolazi i punjač te USB kabel crne boje, kao i korisničke upute na hrvatskom i svim regionalnim jezicima.

Iako se radi o uređaju jeftine klase, u kutiji smo pronašli i slušalice također crne boje, kao i dodatnu zaštitnu foliju za ekran. Eto, opet ste u cijeni uređaja dobili neke poklončiće koje kod većine uređaja ove cjenovne klase nećete dobiti.

Dizajn

Novi Vivax Fly V550 je jedan od najljepših kompanijih pametnih telefona. U stvari, rekli bismo kako ima i modernih i klasičnih elemenata. Uređaj koji smo dobili na test je sive boje, a koliko nam je poznato to je jedina boja u kojoj se za sada prodaje na tržištu. Smartfon je kombinacija sivo-crne boje, a sive nijanse boje su i s prednje strane tako da djeluje elegantnije i skuplje.

Stražnji je poklopac sive boje i navučen je preko rubova na kojima se nalaze ulazi i izlazi – gore je 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, dolje su mikrofon i microUSB ulaz, dok se desno nalaze tipke za paljenje i zvuk. Ispod poklopca se nalaze dva utora za SIM kartice i jedan za memorijsku microSD karticu, svi odvojeni. Vidimo kako baterija nije izmjenjiva.

Inače poklopac vrlo lijepo leži na samom uređaju, osjećamo pod prstima da su materijali kvalitetni. Treba reći kako stražnji poklopac ima teksturu od vrlo sitnih koso položenih kvadratića, tako da neće ostajati otisci prstiju, a i smartfon je ugodniji za držanje u ruci. Isto tako, uređaj nam djeluje vrlo čvrsto i robusno, tako da ga slobodno možete držati u džepu.

Straga u vrhu po sredini je 13 MP kamera pokraj koje je LED bljeskalica, ispod je Vivax logo, u donjem je dijelu naziv modela, a u dnu je prorez za zvučnik. S prednje se strane nalazi veliki ekran od 5,5 inča, kao i prednja kamera od 5 MP, kao i senzor za osvjetljenje te LED svjetlo za obavijesti. U dnu ekrana nema Android kapacitivnih tipki, one virtualne se nalaze u ekranu. S obzirom na dimenzije ekrana i samog uređaja, ne možemo se oteti dojmu kako je mogao po dimenzijama biti i manji, jer vidimo prazne prostore iznad i ispod ekrana. Kada već spominjemo dimenzije, evo ih –151 x 77 x 8,9 milimetara, te je težak 170 grama što je sasvim u redu.

Ako je suditi po vanjskom izgledu, prvi dojmovi su pozitivni.

Ekran

Nije teško otkriti kako su proizvođači igrali na sigurnu kartu, kada govorimo o ekranu. Radi se o klasičnom širokokutnom IPS ekranu veličine 5,5 inča i HD rezolucije od 1280 x 720 točaka (267 ppi), a koji podržava multitouch u 5 točaka. Ove karakteristike su zajedničke većini smartfona u ovoj klasi i to je po nama jedan optimum svakodnevno ugodno korištenje uređaja za veliku većinu korisnika.

Iako proizvođač ne navodi neku staklenu zaštitu ekrana, ono što smo primijetili je i kako je ekran prevučen tankom zaštitnom folijom. Isto tako, samo ćemo vas podsjetiti kako se u kutiji nalazi još jedna dodatna zaštitna folija, tako da je zaštita ekrana od mehaničkih oštećenja riješena, barem na ovaj osnovni način, što je dobro.

Ako govorimo o prikazu sadržaja na ekranu, i tu se možemo složiti kako se radi o provjerenoj varijanti, ako tako možemo reći – sadržaj odnosno ikone na ekranu su oštre i jasne, boje su jako dobre, samo korištenje uređaja je ugodno i tu nemamo nikakvih zamjerki. Isto tako, ekran jako dobro reagira na naše tapkanje, upravo onako kako bi trebalo biti.

Zanimala nas je i jakost osvjetljenja ekrana, za što smo ponovo posegnuli za našim mjernim instrumentom i izmjerili smo vrijednost od 450 Luxa, što nam samo govori kako ćete ga vrlo ugodno moći koristiti i na dnevnom svjetlu.

Količina osvijetljenosti ovisi o prostoru. Primjera radi evo nekih usporedbi:

– rasvjeta operacijskog stola 20.000 – 120.000 Luxa
– rasvjeta za tehničko crtanje, elektronika i slično 1000-2000 Luxa
– rasvjeta radnog mjesta 500-750 Luxa
– rasvjeta za rad na računalu 200-300 Luxa
– rasvjeta skladišnog prostora 80-170 Luxa
– rasvjeta pješačke zone 5 – 100 Luxa

Hardver

Pošto smo već isprobali stotine, pa čak i tisuće uređaja, već apriori i prije nego što ga dotaknemo znamo po hardverskoj konfiguraciji što možemo očekivati od uređaja. Sjećate se kako smo rekli kako su proizvođači kod ekrana igrali na sigurnu kartu? Ista stvar je i kod hardverske konfiguracije – provjereni procesor, optimum radne i interne memorije za ovu kategoriju uređaja.

Priča je potpuno jasna. Vivax Fly V550 radi na poznatom, provjerenom i često ugrađivanom 64-bitnom 4-jezgrenom MediaTekovom MT6735 procesoru na 1,3 GHz (ARM Cortex-A53), proizveden u 28-nanometarskoj tehnologiji tamo negdje polovicom prošle godine. Ugrađena je i 2-jezgrena Mali-T720 MP2 grafika na 600 GHz, tako da je za očekivati kako bi video igre trebale raditi jako dobro.

Ugrađeno je i 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, s čim se izjednačio s odličnim Vivax Fly 2 pametnim telefonom. Inače, internu memoriju možete preko microSD ulaza dodatno proširiti do 128 GB, tako da je ovo vrlo ozbiljan uređaj, ako govorimo o pohrani podataka.

Prema onome što smo do sada saznali, uređaj bi trebao raditi bez ikakvih problema, vrlo brzo i glatko. Je li to tako, saznat ćete u nastavku kada budemo govorili o operativnom sustavu i video igrama.

Kamere

Na raspolaganju su vam dvije vrlo solidne kamere koje će vas dobro služiti. Prednja je od 5 MP dok je stražnja od 13 MP. Iako rade na osnovnoj aplikaciji od Android OS-a, obje imaju pregršt opcija i prepoznaju sve i svašta.

Prednja selfie kamera je od 5 MP i sposobna je prepoznati lice, a tu su i Beauty mod, prepoznavanje gesti, a podržava i noćni mod, te ima pregršt filtera. Selfie fotke su prilično dobre na dnevnom svjetlu, gube na oštrini kako se osvjetljenje vaše okoline smanjuje.

Stražnja kamera je od 13 MP, uz ugrađenu LED bljeskalicu i auto fokus koji radi vrlo dobro. Kod samog snimanja fotki budite nešto strpljiviji jer je okidanje s laganim vremenskim odmakom, no naviknut ćete se. Kao i prednja kamera podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, prepoznaje geste, HDR, ima noćni mod, panoramu, filtere,…

Samo riječ-dvije o noćnom modu. Radi se u načinu snimanja noćnih fotki pri čemu kamera u slabo osvijetljenim uvjetima pokušava izvuči više svjetla. Slika je svjetlija i bolja, ali ima kvaka – ruka vam mora biti vrlo mirna nekoliko sekundi inače će fotka biti mutna. Rješenje može biti statički selfie stick ili neki stalak, rezultati su osjetno bolji. napravili smo nekoliko fotki, sami procijenite kakve su.

Što se tiče videa, stražnja kamera može snimiti Full HD video u 1920 x 1080 točaka u 30 sličica u sekundi (1080p@30fps) i to u 3GP formatu. Sam video je vrlo solidan, iako nam se čini kako malo vuče na crvenu boju, tako da ćete se možda trebati poigrati s balansom bijele boje. Video je u nastavku, sami ga (pr)ocijenite.

Kamere su prosječne za ovu klasu, i tu ne treba ništa više dodati.

Audio i video

Nedavno smo testirali Vivaxov Point X450 smartfon i zvuk je otprilike jednake snage i kvalitete. Drugim riječima, zvuk je srednje jak, naravno nedostaje dubokih tonova, kao i kod većine uređaja iz ove klase. Za bolji glazbeni užitak upotrijebite slušalice ili vanjske zvučnike (žica, Bluetooth).

Isprobali smo na ovom smartfonu nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 cm) je 76,4 dB.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Vivax Fly V550 radi na Android 5.1 Lollipop operativnom sustavu (64-bitni), sa osnovnim mogućnostima. Samo možemo ponoviti kako je kompanija išla na sigurnu varijantu tako da su predinstalirane samo one osnovne stvari, sve ostalo možete pronaći na Google Play Storeu.

S obzirom da se radi o Vivaxovom smartfonu, na ovoj “stock” inačici OS-a predinstalirana je jedino njihova poveznica na službeni web, a tu je i aplikacija NetHome Plus na koju se trebate registrirati. Dobro dođe i FM radio, Quickoffice, MX Player (podržava titlove).

Očekivano, sve radi besprijekorno zahvaljujući vrlo pouzdanom procesoru i dobroj optimizaciji s OS-om i u tom ćete dijelu biti zadovoljni, radi brzo i glatko, a saznali smo kako će dobiti i sve potrebne nadogradnje koje izađu za ovaj model. I to je sve što trebate znati.

Povezivost

Klasika – podržava Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS). Podržava Dual SIM, utori za kartice su ispod poklopca, kao i utor microSD memorijsku karticu (do 128 GB), svi su odvojeni. Podržava 2G/3G/4G LTE mreže, a s obzirom da se radi o domaćem uređaju podrazumijeva se kako podržava frekvencije svih lokalnih telekom operatora.

Tu su i 3,5 milimetarska stereo audio utičnica i microUSB 2.0 ulaz. Ono što nam nedostaje je podrška za OTG (On-The-Go). Kominikacijski gledano, samo telefoniranje odnosno kvaliteta zvuka na Vivax Fly V550 smartfonu je također klasika.

Baterija

Nismo očekivali, ali vrlo ugodno iznenađenje. Ugrađena je i najjača baterija ikad u neki Vivax smartfon. Radi se o litij-ionskoj bateriji od 2700 mAh koja nam se pokazala možda i kao najjača karakteristika ovog uređaja, a što bi se mnogima moglo svidjeti.

U kutiji ćete pronaći i klasični punjač (5V/1A) što nam sugerira kako ne podržava brzo punjenje. Svejedno, uređaj smo punili 5V/2A punjačem, dobili smo slijedeći rezultat:

– 33% za 30 minuta
– 100% za 192 minute (3 sata i 4 minute)

Baterija će izdržati do 10 sati razgovora, a na našem testu neprekinutog surfanja je pokazala odličan rezultat – izdržala je 11 sati 6 minuta! U nekom prosječnom korištenju vjerujemo kako će standardno izdržati 2 dana, možda i više, ovisno koliki ste potrošač.

U svakom slučaju, izdržljivost baterije nam je izmamila osmjeh na lice. I vama će 🙂

Video igre

Vrlo pouzdani MediaTekov procesor i 2-jezgrena grafika pokazali su očekivane karakteristike kada govorimo o gamingu. Nema iznenađenja, nema razočarenja, sve radi očekivano, i to je dobro. Isprobali smo dvije standardne igre, evo što smo zaključili…

– Modern Combat 5 – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra radi potpuno glatko. Zagrijavanje uređaja je neznatno.

– Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra radi prilično glatko uz blaga sitna usporenja koja vam neće smetati prilikom igranja. Zagrijavanje uređaja se osjeti, ali je malo.

Vivaxov prvijenac s velikim 5,5 inčnim ekranom se pokazao kao vrlo izdašan i za video igre. Ako razvoj njihovih smartfona bude išao u ovom smjeru, to će biti itekako dobro. Zagrijavanje smartfona prilikom gaminga je malo.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji su nam dali i neke brojke, a koje vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj. Testirali smo procesor, grafiku, memorije, senzore, sve. Opet ćemo spomenuti kako više volimo “osjetiti” kako uređaj radi u praksi u OS-u i sa svakodnevnim aplikacijama i video igrama. Ali evo brojki za one koji vole vidjeti stotine, tisuće i desetke tisuća… nečega…

Evo benchmark brojki:

– AnTuTu – 32805 bodova
– GeekBench – 623 bodova (single core) – 1838 bodova (multi core)
– Quadrant Standard – 13894
– Vellamo – 2003 (Browser), 1458 (Multicore), 1006 (Metal)
– PCMark – 3499
– 3DMark – 124
– Test izdržljivosti baterije – 11 sati i 6 minute

Brojke su očekivane, a i one odgovaraju ponašanju smartfona u praksi, što je dobro. Ukratko, rad je stabilan i brz, a prilikom testiranja smartfon se neznatno zagrijao.

Zaključak

Kompanijin prvijenac u svijetu phableta, Vivax Fly V550, pokazao se kao vrlo zanimljiv i stabilan, što smo i očekivali. Radi se o vrlo dobro balansiranom uređaju kojem ćete teško pronaći neke vrline koje iskaču, ali isto tako i mane. Ono po čemu ćemo ga pamtiti je lijepi vanjski izgled koji je jednostavan i s modernim linijama.

Veliki 5,5 inčni ekran je ugodan za rad i gaming, a sve prati provjereni 4-jezgreni procesor. Posebno nam se svidjela izdržljivost baterije koja je zasigurno najbolja u nekom od Vivax smartfona. Isto tako, podržava 4G LTE mreže što je gotovo postalo pravilo kod Vivaxovih smartfona.

Nismo ljubitelji virtualnih Android tipki, ali to je naše subjektivno mišljenje. Ne podržava niti OTG, a nadamo se da će se pojaviti u još nekoj osim sive boje. Iako mu je baterija osjetno jača nego kod drugih Vivax uređaja, ne podržava brzo punjenje.

Uspoređujući ga s nekim drugim pametnim telefonima koje možete kupiti u Hrvatskoj, novi Vivax Fly V550 je pun pogodak i vrlo isplativa kupovina. Nismo vjerovali kada smo vidjeli cijenu koja je samo 999 kuna, u koju je uračunata i 1-godišnja garancija, kao i sve bolja korisnička podrška. Možete ga kupiti u eKupi webshopu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh