Kompjuteri i gadgeti

Photoshop danas puni 30 godina, zanimljivo je izgledao na početku

Danas ga znamo kao moćan program za manipulisanje fotografijama. Kako je sve izgledalo u prvoj verziji?

No image - Haber.ba

Photoshop je zaočeo svoj “život” sada već davne 1990. godine, a na video-snimku ispod imamo prilike da vidimo kako je izgledao na Macintosh Plus kompjuteru iz 1986., koji je imao nevjerovatnih 4MB RAM memorije.

Osim što je jako koristan, Photoshop se koristi za mnoge zlonamjerne radnje, pa je, nažalost, uz pomoć ovog programa moguće napraviti i fotografije kojima se šalju razne lažne informacije, piše “B92“.

Upravo iz tog razloga, kompanija Adobe je morala da razmisli o tome kako će da preuzme odgovornost za ono što se može uraditi ovim programom.

Zato su uveli mnoge mjere kao što je korištenje vještačke inteligencije kako bi se lažne slike prepoznale, ali i “Content Authenticity Initiative”, što bi trebalo da pomogne u potvrdi izvora nekih fotografija na internetu, piše “The Verge”.

Evo kako je Photoshop izgledao prije 30 godina:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh