Kompjuteri i gadgeti

Siri Izrael nazvala “cionističkom okupatorskom državom”

Aplikacija kompanije “Apple” virtualni asistent Siri izazvala je burne reakcije tokom vikenda kada je počela da odgovara na pitanje ko je predsjednik Izraela sa “Ruven Rivlin je predsjednik cionističke okupatorske države”.

No image - Haber.ba

Prema Biznis Insajderu, korisnici su počeli da objavljuju snimke odgovora na društvenim mrežama u subotu uveče, pri čemu su mnogi izrazili zaprepaštenje i ogorčenje.

Mediji prenose da je tehnološki gigant u međuvremenu ispravio grešku i da Siri sada odgovara “Ruven Rivlin je predsjednik Izraela”, prenosi “Tanjug”.

Biznis Insajder smatra da je vjerovatno objašnjenje “vandalizam” na Rivlinovoj Wikipedija stranici, s koje “Apple” često preuzima podatke.

Rivlin, koji je predsjednik Izraela od 2014. godine, u velikoj mjeri obavlja ceremonijalnu ulogu u zemlji, a premijer Benjamin Netanjahu obavlja funkciju šefa vlade u zemlji.

Izrael je ovih dana u žiži javnosti zbog 75. godišnjice od oslobođenja logora smrti Aušvic u kojem je ubijeno više od milion Jevreja koja će u četvrtak biti obilježena u Jerusalimu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh