Kompjuteri i gadgeti

Kompjuter vam se “zaledio”? Ovako ćete ga ponovno pokrenuti

Kompjuteri danas u pravilu brzo i učinkovito obavljaju više različitih zadaća koje pred njih postavljamo svakodnevno. Ipak, povremeno se dogodi da im rad uspori pa i da se pojedini programi zalede (odnosno, prestanu funkcionisati u potpunosti).

Sjediti za kompjuterom - Arhiva

Ponekad će problem biti moguće riješiti zatvaranjem prozora sa spornim programom, ali ne i kad se cijeli operativni sistem zaledi. Kad sve drugo podbaci, moraćete posegnuti za nasilnim zatvaranjem.

Naime, koristeći Windows Task Manager, možete prisiliti kompjuter na zatvaranje programa koji više ne reagiuju na vaše upute. Evo kako ćete to učiniti.

Kako nasilno zatvoriti program na kompjuteru s operativnim sistemom Windows

Zajedno pritisnite tipke Control, Alt i Delete. Pojaviće se plavi ekran s opcijama koje su vam na raspolaganju. Ako vam se sistem u potpunosti zaledio, moguće je kako ćete morati malo pričekati dok se taj ekran ne pojavi.

U meniju kliknite na Task Manager.

U Task Manageru, u tabu Processes, pod kategorijom Apps potražite program koji je prestao reagovati. Ako ne znate o kojem je programu riječ, pogledajte u Status i potražite one uz koje je stoji Not responding.

Kliknite na program koji želite ugasiti i zatim na End Task pri dnu dolje desno.

Program će se ugasiti. Imajte na umu kako ćete time izgubiti sve što niste prethodno sačuvali, piđe “tportal“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh