Kompjuteri i gadgeti

Američki časopis “Techflier”: “Bosna i Hercegovina može postati Silicijska dolina na Balkanu”

Američki časopis “Techflier” sa sjedištem na Wall Streetu napisao je članak i naveo razloge zašto bi Bosna i Hercegovina mogla postati sljedeća Silicijska dolina na Balkanu.

Ilustracija - Pixabay

Ne, to nije greška – mala evropska zemlja u obliku srca sa lijepim pejzažima bi uskoro mogla biti poznata i po svojim upečatljivim tehnološkim startup ekosistemima. Nekoliko godina unazad smo pregledali neke od vodećih startupa u Bosni i Hercegovini za 2017. – to je bilo samo nekoliko mjeseci, a već je nova linija regionalnih tehnoloških igrača pokrenuta za 2018. godinu, prenosi “Radio Sarajevo“…

Zbog rastuće ekonomije i visoko obrazovanog stanovništva, Bosna i Hercegovina ima posebno snažnu radnu snagu stručnjaka iz oblasti informatike i inžinjerstva. Radni programi su u porastu, a cyber-sigurnost, VR i ponuda za mobilne aplikacije su normalne među lokalnim startup-ovima, piše “Techflier”.

Kao devet razloga zašto bi Bosna i Hercegovina mogla biti sljedeća Silicijska dolina Techflier navodi: nisku stopu poreza, visok nivo edukacije, podršku vlade za privatni biznis i brzu i laku registraciju kompanija, pristupačnost drugim europskim destinacijama, besplatno zdravstvo, niski troškovi života i smještaja, povoljna radna snaga i višak visokoobrazovanih, nadarenih mladih profesionalaca.

“Techflier” je ponovo pisao i o startapima iz Bosne i Hercegovine navodeći trinaest vodećih IT startapa u našoj zemlji:

13. Koola

12. Printheos

11. Bookvar

10. eKupi

9. Parttimerz

8. Zoblak

7. Amplius

6. Kliker

5. MondoDrive

4. Giikly

3. Zdraviji

2. Cadence digital assistant

1. VRET


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh