Kompjuteri i gadgeti

U Gračanici proizveden prvi BH računar, najmanji na svijetu!

I pored izuzetno lošeg stanja u državi, izuzetno komplikovanog sistema, ipak ima nade.

Gračanica - 6yka.com

Advertisements

Da smo ovakav naslov pročitali u nekom novinskom članku, a da se pri tome preko naših saradnika na terenu nismo i uvjerili u tačnost navoda ova informacija bila bi u rangu “iz BiH lansiran prvi Space šatl u orbitu”.

U vremenu i dobu informatizacije raduje činjenica da postoje gradovi sredine i mladi entuzijasti koji svojim djelima pokazuju put budućim generacijama DA JE U BIH MOGUĆE NAPRAVITI NEVJEROVATAN USPJEH.

Gračanica je zasigurno jedan od najsvjetlijih primjera u poduzetništvu, građanskom aktivizmu i kulturnom razvoju, prenosi “Buka“…

Tring Doo jedan je od bisera gračaničkog poduzetništva i donosimo priču o njima.

Tring doo je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBiH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Firma je osnovana 2002. godine i od tada bilježi konstatan finansijski rast i stručno napredovanje.

Ozbiljan i studiozan pristup svakom projektu, aktivan i neposredan odnos sa klijentima, konstantno i svakodnevno praćenje i implementacija najnovijih tehnologija kroz različite projekte i proizvode, učinile su da budu prepoznati kao kvalitetan i konkurentan brend u BIH i šire.

Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački računar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstalisanim Linux ili Android operativnim sistemom.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takođe se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.

Tehničke specifikacije:

  • Prvi bosanskohercegovački računar
  • Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi
  • Podržava Android 4.2.2, Linux
  • Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm
  • RAM: 1 GB LPDDR3
  • Memorija: NAND Flash 32Gbit = 4GB (opciono)
  • Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)
  • Podržava display interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh