Internet

Musk najavio još jednu promjenu na Twitteru, a nakon što su drugi koristili njegovo ime i prezime

Novi vlasnik Twittera Elon Musk je najavio da će na ovoj društvenoj mreži biti trajno suspendovani oni koji se lažno predstavljaju, a bez da je na nalogu jasno navedeno da je riječ o “parodiji”.

Elon Musk - Bloomberg.com

To je učinio nakon što su pojedine poznate osobe promijenile naziv naloga u njegovo ime i prezime te tvitale pod njegovim imenom i prezimenom.

Ranije se, prije suspenzije upozoravalo, ali sada kada uvodimo sveobuhvatnu verifikaciju neće biti upozorenja. Svaka promjena naziva naloga za posljedicu će imati gubitak verifikacije“, objavio na Twitteru ovaj multimilijarder koji je i čelnik kompanija Tesla i SpaceX.

Među nalozima poznatih osoba koji su već suspendovani ili za koje je izdato upozorenje su i nalozi američke komičarke Kathy Griffin i australske komičarske internet stranice Chaser. Riječ je o nalozima koji su promijenili naziv u Elon Musk ili u nazive koji su asocirali na ovo ime i prezime.

Posljednja odluka najbogatijeg čovjeka na svijetu uslijedila je nedugo nakon što je objavio da će se mjesečno plaćati osam dolara za verifikaciju naloga na Twitteru. List New York Times piše da će verifikacija početi naplaćivati nakon izbora za Kongres Sjedinjenih Američkih Država. Pretpostavlja se da je tako odlučeno zbog zabrinutosti da bi pojedini mogli platiti verifikaciju, lažno se predstavljati kao političari i uoči izbora vršiti manipulacije.

Musk je ranije poručio da je posvećen slobodi govora i da se protivi trajnim zabranama na ovoj društvenoj mreži. Krajem prošle sedmice otpušteno je pola od 7.500 Twitterovih radnika. List Gurdian piše da su desetine otpuštenih tražili da budu vraćeni na posao, tvrdeći da su greškom dobili otkaz, a za neke od njih je kompanija shvatila da su ključni za realizaciju onoga što novi vlasnik traži.

Musk, koji je kupio Twitter za 44 milijarde dolara, naglasio je da korištenje ove društvene mreže neće biti omogućeno onima koji su ranije suspendovani sve dok ne bude postojala jasna procedura pod kojim uslovima bi to moglo biti ostvarivo. Zbog toga još nije jasno da li će biti omogućeno bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da ponovo koristi Twitter. Očekuje se da će to biti poznato nakon izbora za Kongres SAD-a, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh