Internet

Preminuo čovjek bez koga ne bismo imali WiFi

Norman Abramson, jedan od ljudi koji stoji iza razvoja onoga što danas znamo kao WiFi tehnologiju, preminuo je u 88. godini od raka

Norman Abramson - Fokus

Kako prenosi portal The Verge, Abramson je bio na čelu tima koji je napravio ALOHAnet – bežičnu mrežu čije se tehnike i danas koriste u svim mrežama, od satelitskih do računarskih.

Dok je žično bazirani ARPAnet bio dobra osnova za internet, ALOHAnet je prvobitno osmišljen kao sistem bežičnog povezivanja među univerzitetima, kako bi mogli da razmjenjuju iskustva o različitim naučnim temama.

Neke od ideja koje su korištene u razvoju ALOHAneta, unaprijedile su način na koji naučnici shvataju bežično povezivanje, i naposljetku doprinijele stvaranju WiFi tehnologije kakvu danas znamo, prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh