Internet

Nova opcija na Facebook Messengeru i Instagramu za veću privatnost i sigurnost

Opcija nestajanja poruka nakon njihovog pregleda najavljena je još u septembru, a sada su iz Facebooka rekli da stiže na Messenger i na Instagram

Instagram - Nezavisne.com

Iz ove kompanije je najavljeno kako će u budućnosti posvećivati pažnju privatnosti i sigurnosti korisnika na svim njihovim platformama.

Jedna od opcija važnih za privatnost su tzv. samouništive poruke kakve je popularizirao Snapchat. Nakon primanja poruke ona će se nakon nekog vremena izbrisati tako da pošiljatelji i primatelji tekstualnih poruka, fotografija i ostalog sadržaja ne moraju strahovati da će netko kasnije vidjeti sadržaj dopisivanja, navodi Zimo.hr.

Na službenom blogu Messengera danas su najavili dolazak “Vanish” moda na Messenger i Instagram. Ta je opcija prvi put spomenuta i najavljena još prije dva mjeseca, a sada su iz kompanije najavili da je dostupna u SAD-u i brojnim drugim državama na Messengeru, dok će se korisnici Instagrama morati još malo strpjeti te će njima biti dostupna – “uskoro”.

S ovom će opcijom poruke nestati iz razgovora, no korisnici neće morati podešavati razdoblje nakon kojeg će nestati, već će se to dogoditi nakon što su svi vidjeli poruke i zatvorili chat. Za početak, opcija će biti dostupna samo u razgovorima s jednom osobom, a naknadno se očekuju da bude dostupna i u grupnim razgovorima.

“Vanish” mod aktivirat će se tako da se u razgovoru pređe prstom na ekranu prema gore – prvi put nakon aktivacije pojavit će se informacije s objašnjenjem šta je točno ta nova opcija i kako radi.

Istim pokretom prsta prema ekranu prema gore, deaktivirat će se opcija automatskog brisanja poruka. Za sudjelovanje u razgovorima u kojima poruke odmah nestaju, obje strane (a kasnije i svi korisnici u grupnim razgovorima) moraju pristati na to. Dakle, kada jedan korisnik aktivira “Vanish” mod, drugom korisniku pojavit će se ta informacija i opcija za pristanak u sudjelovanju u takvom načinu razgovora. prenosi Zimo.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh