Internet

Policija udarila na Dark Web: Zaplijenjena velika količina droge, milioni dolara i gomila oružja

Kriminalne grupe realizovale su desetine hiljada transakcija, vjeruju nadležni.

Dark Web - Telegraf.rs

U velikoj policijskoj akciji, organizovanoj širom svijeta, zaplijenjeno je 6,5 miliona dolara, gomila oružja i droge, a uhapšeno je više od 100 osoba.

Riječ je o najvećem udaru na ilegalno tržište Dark Weba, koordinisanom na teritoriji SAD, Kanade, Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Austrije i Švedske.

Tokom operacije “DisrupTor” oduzeto je 500 kilograma narkotika (kokaina, heroina, ekstazija, metamfetamina) i 64 komada raznog oružja. Predstavnici Europola su objavili da je ovo kraj “zlatnog doba” ilegalnih tržišta na internetu.

Policija vjeruje da su kriminalne grupe realizovale desetine hiljada transakcija na globalnoj mreži, širom Evrope i Amerike, prenosi BBC.

Operacija “DisrupTor” nadovezala se na prošlogodišnje “eliminisanje” Wall Street ilegalnog marketa, koji je slovio za drugi najveći na Dark Webu.

– Policijske snage rade najbolje kada su udružene, a ova akcija šalje jasnu poruku kriminalcima. Vaše aktivnosti nisu van domašaja pravde – prenio je Objektiv izjavu Edvardsa Silerisa, šefa Europolovog centra za sajber-kriminal.

Obraćanje predstavnika FBI i američkog pravosuđa o rezultatima “DisrupTora” na teritoriji SAD.

Nova prijetnja?

Nadležni ističu da policija postaje sve bolja u identifikovanju kriminalnih radnji na globalnoj mreži, zahvaljujući iskustvu i specijalizovanim alatima.

Prije pomenutog Wall Streeta, uspješno su “eliminisana” još dva ilegalna tržišta – AlphaBay i Hansa.

– Poslije najnovije akcije vjerujemo da će drugi lokaliteti na Dark Webu pojačati mjere bezbjednosti, kao i da će se pojaviti nova tržišta, potencijalno zaštićena sofisticiranom tehnologijom, kako bi se sakrili od zakona – smatraju predstavnici Europola, piše “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh