Internet

Imate li profil na Facebooku: Evo šta ste prihvatili

Da bi se registrovali na Facebook potrebno je da se složite se Uvjetima pružanja sluge i Pravila o upotrebi podataka. Mnogi korisnici samo kliknu dugme ‘Registriraj se’ ne čitajući šta su prihvatili. Donosimo pregled uvjeta i pravila sa kojima ste se složili registrirajući se na ovu društvenu mrežu.

Facebook - YouTube

U Uvjetima pružanja usluge navodi se koji dopuštenja dajete Facebooku.

“Dopuštenje za upotrebu sadržaja koji kreirate i podijelite: Neki sadržaji koje podijelite ili prenesete, poput fotografija ili videozapisa, mogu biti zaštićeni zakonima o intelektualnom vlasništvu.

Imate prava intelektualnog vlasništva (npr. autorsko pravo ili žigovi) nad svim takvim sadržajima koje kreirate i podijelite na Facebooku i drugim proizvodima Facebookovih tvrtki koje upotrebljavate. Ništa u ovim Uvjetima ne oduzima vam prava koja imate na vlastiti sadržaj. Možete slobodno podijeliti svoj sadržaj s bilo kim drugim gdje god želite.

No kako bismo vam pružali usluge, trebate nam dati određena pravna dopuštenja za upotrebu svojeg sadržaja (pod nazivom „licenca”). Svrha toga isključivo je pružanje i poboljšavanje naših proizvoda i usluga kako je opisano u prethodnom odjeljku 1.

Točnije, kada podijelite, objavite ili prenesete sadržaj koji je obuhvaćen pravima intelektualnog vlasništva nad našim proizvodima ili u vezi s njima, dajete nam neisključivu, prenosivu licencu s pravom podlicenciranja i bez naplate tantijema, valjanu širom svijeta za pohranu, upotrebu, distribuciju, izmjenu, pokretanje, kopiranje, javno izvođenje ili prikazivanje, prevođenje i kreiranje izvedenih radova od vašeg sadržaja (sukladno vašim postavkama zaštite privatnosti i aplikacija). To znači, na primjer, da ako podijelite fotografiju na Facebooku, dajete nam dopuštenje za njezinu pohranu, kopiranje i dijeljenje s drugima (opet, sukladno vašim postavkama) kao što su pružatelji usluga koji pružaju podršku za našu uslugu ili druge Facebookove proizvode koje upotrebljavate. Ta licenca prestaje vrijediti kada vaši sadržaji budu izbrisani iz naših sustava, prenosi “N1“.

Sadržaje možete brisati pojedinačno ili sve odjednom tako da izbrišete svoj račun. Saznajte više o tome kako možete izbrisati račun. Prije brisanja računa možete bilo kada preuzeti kopiju svojih podataka.

Kada izbrišete sadržaj, drugi ga korisnici više ne vide, no možda će i dalje postojati na drugim mjestima naših sustava u sljedećim slučajevima:
trenutno brisanje nije moguće zbog tehničkih ograničenja (u tom će slučaju vaš sadržaj biti izbrisan najkasnije 90 dana nakon što ga izbrišete);
vaš su sadržaj upotrebljavali drugi u skladu s ovom licencom i nisu ga izbrisali (u tom slučaju licenca vrijedi dok ne izbrišu sadržaj); ili
trenutnim brisanjem ograničila bi se naša sposobnost:
istraživanja ili otkrivanja nezakonitih aktivnosti ili kršenja naših uvjeta i pravila (npr. otkrivanje ili istraživanje zlouporabe naših proizvoda ili sustava);
ispunjavanja pravne obveze, kao što je očuvanje dokaza; ili
ispunjavanja zahtjeva sudskog ili upravnog tijela, policije ili vladine agencije;
u tom se slučaju sadržaj ne zadržava dulje nego što je nužno u svrhe u koje je zadržan (konkretno trajanje ovisi o pojedinom slučaju).
U svakom od prethodno navedenih slučajeva licenca nastavlja vrijediti dok sadržaj ne bude u potpunosti izbrisan.

Dopuštenje za upotrebu vašeg imena, slike profila i podataka o vašim radnjama s oglasima i sponzoriranim sadržajem: Dajete nam dopuštenje za upotrebu vašeg imena, slike profila i podataka o radnjama koje ste izvršili na Facebooku u vezi s oglasima, ponudama i drugim sponzoriranim sadržajem koji prikazujemo širom naših proizvoda bez ikakve naknade u vašu korist. Na primjer, možemo prikazati vašim prijateljima da vas zanima događaj koji se oglašava ili da vam se sviđa stranica koju je kreirala robna marka koja nam je platila prikazivanje svojih oglasa na Facebooku. Oglase poput toga mogu vidjeti samo oni ljudi koji imaju vaše dopuštenje da vide vaše radnje na Facebooku. Možete saznati više o svojim postavkama oglasa i preferencijama.

Dopuštenje za ažuriranje softvera koji upotrebljavate ili preuzimate: Ako preuzmete ili upotrijebite naš softver, dajete nam dopuštenje za preuzimanje i instalaciju ažuriranja za softver kada su dostupna.”

Kakve vrste podataka Facebook prikuplja?
Vrste podataka koje Facebook prikuplja ovise o načinu na koji se upotrebljaju proizvodi. U postavkama Facebooka možete saznati kako pristupiti podacima koje se prikupljaju i kako ih izbrisati.

Ono što vi i drugi činite i pružate.
“Podaci i sadržaj koji pružate. Prikupljamo sadržaj, komunikaciju i druge podatke koje unosite prilikom upotrebe naših proizvoda, uključujući one koje unesete kada se registrirate za korisnički račun, kreirate ili dijelite sadržaj te kada šaljete poruke ili komunicirate s drugima. To može uključivati informacije u sadržaju koji pružate ili povezane s njim (poput metapodataka), kao što je lokacija fotografije ili datum izrade dokumenta. Također može uključivati ono što vidite putem značajki koje pružamo (poput naše kamere) tako da vam možemo, primjerice, predložiti maske i filtre koji bi vam se mogli svidjeti ili dati savjete o upotrebi formata kamere. Naši sustavi automatski obrađuju sadržaj i komunikacije koje vi i drugi pružate kako bi analizirali kontekst i ono što je u njima za potrebe opisane u nastavku. Saznajte više o tome kako možete kontrolirati tko može vidjeti stvari koje podijelite.

Podaci s posebnim zaštitama: Možete odabrati pružiti podatke o svojim vjerskim stavovima, političkim stavovima, za koga se „zanimate” ili o svom zdravlju u poljima svog profila na Facebooku ili u sklopu opcije Životni događaji. Ti i drugi podaci (kao što su rasno ili etničko porijeklo, filozofska uvjerenja ili članstvo u sindikatu) mogu podlijegati posebnim oblicima zaštite temeljem zakona vaše zemlje.

Mreže i veze. Prikupljamo podatke o osobama, stranicama, korisničkim računima, znakovima # i grupama s kojima ste povezani te o načinu interakcije s njima u svim našim proizvodima. To su npr. osobe s kojima najviše komunicirate ili grupe čiji ste član. Također prikupljamo podatke za kontakt ako ih odlučite prenijeti, sinkronizirati ili uvesti s uređaja (iz adresara, popisa poziva ili povijesti popisa SMS poruka), a upotrebljavamo ih, primjerice, da bismo pomogli vama i drugima da pronađete poznanike i za druge potrebe navedene u nastavku.

Vaša upotreba. Prikupljamo podatke o tome kako upotrebljavate naše proizvode, kao što su podaci o vrsti sadržaja koje pregledavate i na koje reagirate, značajkama koje upotrebljavate, vašim aktivnostima, ljudima ili korisničkim računima s kojima stupate u interakciju te podatke o vremenu, učestalosti i trajanju vaših aktivnosti. Na primjer, bilježimo kada upotrebljavate i kada ste posljednji put upotrijebili naše proizvode te koje objave, videozapise i druge sadržaje pregledavate u našim proizvodima. Također prikupljamo podatke o načinu na koji upotrebljavate značajke poput naše kamere.

Podaci o transakcijama izvršenima na našim proizvodima. Ako upotrebljavate naše proizvode za kupnje ili druge financijske transakcije (primjerice kada nešto kupite u igri ili donirate), prikupljamo podatke o kupnji ili transakciji. To uključuje podatke o plaćanju, npr. broj vaše kreditne ili debitne kartice i ostale podatke o kartici, ostale podatke o računu i provjeri autentičnosti, kao i podatke za slanje računa i pošiljke te podatke za kontakt.

Aktivnosti drugih osoba i podaci o vama koje one pružaju. Također primamo i analiziramo sadržaj, komunikacije i podatke koje druge osobe pružaju kada upotrebljavaju naše proizvode. To može uključivati podatke o vama kao kada drugi podijele ili komentiraju vašu fotografiju, pošalju vam poruku ili prenesu, sinkroniziraju ili uvezu vaše podatke za kontakt.”

Podaci o uređaju

“Kako je opisano u nastavku, prikupljamo podatke s računala, telefona, povezanih televizora i drugih uređaja povezanih s internetom koje upotrebljavate i koji se integriraju s našim proizvodima odnosno podatke o njima te kombiniramo te podatke na različitim uređajima koje upotrebljavate. Na primjer, upotrebljavamo prikupljene podatke o vašoj upotrebi naših proizvoda na vašem telefonu kako bismo personalizirali sadržaj (uključujući oglase) ili značajke koje vidite kada upotrebljavate naše proizvode na drugom uređaju kao što je prijenosno računalo ili tablet ili pak radi mjerenja jeste li putem drugog uređaja reagirali na oglas koji smo vam prikazali na vašem telefonu.

Podaci koje Facebook pribavlja s tih uređaja uključuju:

Svojstva uređaja: podaci kao što su operacijski sustav, verzije hardvera i softvera, razina punjenja baterije, snaga signala, dostupan prostor za pohranu, vrsta preglednika, nazivi i vrste aplikacija i datoteka te dodaci.

Radnje na uređaju: podaci o radnjama i postupcima izvršenima na uređaju, poput toga je li prozor u prvom planu ili pozadini, ili o pokretima miša (što pomaže razlikovati ljude od botova).

Identifikatori: jedinstveni identifikatori, identifikatori uređaja i drugi identifikatori poput onih iz igara, aplikacija ili korisničkih računa koje upotrebljavate, obiteljski identifikatori uređaja (ili drugi identifikatori koji su jedinstveni za proizvode Facebookovih tvrtki povezane s istim uređajem ili korisničkim računom).

Signali uređaja: signali Bluetootha i podaci o obližnjim Wi-Fi pristupnim točkama, pratilicama i odašiljačima mobilne telefonske mreže.

Podaci iz postavki uređaja: podaci čije nam primanje dopustite putem postavki uređaja koje uključite, kao što je pristup vašoj GPS lokaciji, kameri ili fotografijama.

Mreže i veze: podaci kao što su naziv vašeg davatelja usluge mobilne mreže ili davatelja usluga interneta, jezik, vremenska zona, broj mobitela, IP adresa, brzina veze i, u nekim slučajevima, podaci o drugim uređajima koji su u blizini ili na vašoj mreži tako da možemo, primjerice, pomoći vam da prenesete videozapis s telefona na TV.”, stoji u Pravilima o upotrebi Facebooka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh