Internet

Trump zabranio TikTok: Od sutra nema najpopularnije aplikacije na planeti

– Imam ovlašćenje da to uradim – rekao je predsjednik SAD.

Donald Trump - BBC.co.uk

Donald Tramp, predsjednik SAD, obećao je da će zabraniti TikTok, kinesku platformu za dijeljenje video snimaka, na teritoriji Amerike, rekavši da bi mogao ovo da uradi već sutra, izvršnom predsjedničkom naredbom.

Trampov potez dolazi poslije optužbi da Kinezi koriste ovu aplikaciju da kradu IP adrese korisnika u SAD.

– Kad je riječ o TikToku, zabranjujemo ih u SAD – rekao Tramp novinarima u petak uveče.

– Imam ovlašćenje da to uradim. Mogu to da uradim sa izvršnom naredbom ili tako nešto – rekao je predsjednik SAD.

Ova odluka dolazi samo nekoliko sati poslije izvejštaja da je Majkrosoft učestvovao u razgovorima o kupovini TikToka od kineske firme ByteDance, čemu se Tramp protivio.

Ni iz Majkrosofta ni iz ByteDance nije bilo komentara o ovome.

Vijest o tome da će Tramp da zabrani TikTok pokrenula je lavinu komentara i mimova na Tviteru.

Tviteraši su posebno “oplakali” karijere američkih TikTok “influensera”, koji bi u naredna 24 sata mogli da ostanu bez izvora prihoda, predviđajući njihovu seobu na druge platforme, kao što je YouTube.

Tramp je ovu zabranu i prethodno najavio, rekavši istog dana ranije da se razmišlja o zabrani. On je rekao da je posebno zabrinut za “krađu američkih podataka od strane Kineza”.

Inače, radnici Amazona su ranije dobili naređenje da ne koriste TikTok, jer predstavlja “bezbjednosni rizik”. Ovaj incident je skrenuo pažnju na nezgodnu osobinu TikTok aplikacije da neovlašćeno pristupa sadržaju klipborda na Eplovim uređajima, što znači da bi neko mogao da ima pristup svim lozinkama koje imate na telefonu, recimo.

U posljednjih nekoliko mjeseci tenzija između Vašingtona i Pekinga je u porastu, a Tramp je (pred izbore) pojačao retoriku protiv Kine, piše “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh