Internet

Par sedmica prekasno: “Messenger Rooms” kao konkurencija Zoomu

Facebook od početka krize s koronavirusom nastoji konkurisati Zoomu sa svojim uslugama vezanim za video pozive. Najprije su predstavili nativnu aplikaciju za Windowse i macOS s besplatnim videokonferencijskim pozivima, a sada ide i korak dalje.

Messenger - Nezavisne.com

Predstavljena je aplikacija Messenger Rooms koja će omogućiti pokretanje video konferencijskih poziva s do 50 učesnika, a sudionike nije potrebno pozivati individualno već se poveznica potrebna za priključivanje razgovoru može objaviti u sklopu događaja, grupa ili News Feeda.

Ono što je novina u odnosu na postojeći video chat u Messengeru je činjenica da za učešće u video pozivu (odnosno za ulazak u sobu za pojedini videopoziv) unutar Messenger Roomsa neće biti potrebna Messenger aplikacija pa čak ni već standardna prijava putem Facebook profila. Bit će dovoljno ući u odgovarajuću sobu putem internet preglednika, a nepozvani gosti mogu se odbiti putem opcije zaključavanja soba, piše “Bug“.

Video pozivi nemaju određen rok trajanja te se mogu zakazati unaprijed. Tu je i konfigurabilna pozadina u 360-stepeni iza svakog učesnika (generisana putem poboljšane stvarnosti kao zamjena za pravu pozadinu) te 14 filtera kamere.

Sobe je zasad moguće pokretati putem Messengera i Facebooka, a poslije stižu i na Direct, WhatsApp te Portal. Messenger Rooms će u početku biti dostupan u nekoliko država svijeta, a potom i svim korisnicima. Valja napomenuti kako sami razgovori neće biti zaštićeni end-to-end enkripcijom.

Osim predstavljanja nove aplikacije Facebook je najavio i unaprjeđenje opcija vezanih video pozive te streamanje video sadržaja u svojim postojećim servisima. Facebook Live dobiva opciju Live With koja će korisnicima omogućiti pozivanje drugih osoba na zajedničko streamanje sadržaja, a dodato je i dugme koje omogućuje prikupljanje donacija od gledatelja. Korisnici Instagrama moći će slati svoje streamove na IGTV i Instagram Storiese, a Instagram Live prijenosi bit će dostupni i na desktop kompjuterima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh