Internet

Preporučujemo 11 muzeja koje možete obići preko interneta

Mnogi od nas imaju želju da posete brojne svjetske muzeje, ali nažalost nismo svi u mogućnosti da ih vidimo uživo.

Muzej - Blogspot.com

Srećom, neki od najvažnijih svjetskih muzeja su iskoristili mogućnosti koje nam pružaju moderne tehnologije, te su nam dali priliku da neke od najznačajnih muzejskih postavki obiđemo virtuelno.

Ovo posebno dolazi do izražaja u ovo vrijeme korone, kada smo svi kod kuće.

Za vas smo izdvojili 11 muzeja:

  1. Ermitaž muzej, Sankt Peterburg – U ovaj najpoznatiji i najbogatiji ruski muzej, možete zaviriti ako kliknete OVDJE.
  2. Luvr, jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja i jedan od simbola Pariza, je svim zaiteresovanim obezbijedio pristup online obilascima nekih od postavki, kao što su egipatski eksponati i djela Mikenanđela. Više o dostupnim online turama pronađite OVDJE.
  3. Britanski muzej, London – na njihovom internet sajtu na sljedećem LINKU možete pronaći prikaz velikog broja eksponata.
  4. Gugenhajm muzej – Čuveni njujorški muzej, je omogućio da se dio njihove postavke koju čine djela autora poput Pita Mondriana i Pabla Picassa može pogledati i online. Više informacija pronađite OVDJE.
  5. Nacionalna galerija umjetnosti, Vašington – Za obilazak muzeja kliknite OVDJE
  6. Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Seul – Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.
  7. Pergamski muzej, Berlin – Ovaj muzej posjeduje jednu od najvećih antičkih zbirki (Antikensammlung), Srednjoistočni muzej (Vorderasiatisches Museum) ali i  Muzej islamske umjetnosti. Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.
  8. Rijksmuseum, Amsterdam – Nacionalni muzej u Amsterdamu koji čuva brojne zbirke umjetnina ove zemlje, možete obići ako kliknite OVDJE.
  9. Muzej Van Gog, Amsterdam – Izvrsna kolekcija slika jednog od najpoznatijih Holanđanina svih vremena vam je dostupna preko OVOG linka.
  10. Ufici galerija, Firenca – Ako niste uživo posjetili ovaj simbol italijanske renesanse, preko OVOG linka možete se upoznati sa nekim od najznačajnijih eksponata.
  11. MASP, Sao Paolo – Ovaj moderni brazilski muzej specifičan je po tome što su slike izložene tako da izgledaju kao da lebde u vazduhu. Zavirite u ovaj muzej klikom OVDJE.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh